
Daca iubesti deserturile echilibrate, nici prea seci, nici prea incarcate de crema, aceasta prajitura este pentru tine. Prajitura cucereste prin blaturile fragede, alternate intre vanilie si cacao, unite de o crema fina de ciocolata.
Ingrediente (pentru o tava de 20 x 30 cm)
Pentru blat:
450 g faina
200 g unt sau margarina
100 g zahar pudra
5 g praf de copt (jumatate de plic)
50 g miere
20 g cacao pudra neindulcita (2 linguri)
2 galbenusuri
175 g smantana (tip smantana fermentata)
Pentru crema:
200 ml frisca lichida (30% grasime)
300 g ciocolata cu lapte (sau 200 g ciocolata amaruie, pentru cine prefera mai intens)
Mod de preparare
Aluatul:
Freaca untul/margarina cu faina, apoi adauga restul ingredientelor, exceptand cacaoa.
Imparte aluatul in doua. Intr-o jumatate incorporeaza cacaoa.
Din fiecare parte formeaza doua bile, rezultand 2 blaturi albe si 2 blaturi cu cacao.
Inveleste-le in folie alimentara si lasa-le la rece pentru scurt timp.
Coace foile pe dosul tavii (20×30 cm), presarata cu faina, dupa ce le-ai intepat cu furculita. Coacerea se face la 170°C timp de 10 minute pentru fiecare foaie.
Crema:
Rupe ciocolata in bucati si pune-o intr-un bol.
Incalzeste frisca pana aproape de punctul de fierbere si toarn-o peste ciocolata.
Amesteca usor pana obtii o crema neteda (poti folosi un blender vertical, dar fara a introduce aer).
Lasa crema sa se raceasca, apoi pune-o la frigider cateva ore, pana se intareste.
Asamblarea:
Pune primul blat de cacao la baza.
Alterneaza foile (alb, cacao, alb), umplandu-le cu crema de ciocolata.
Acopera prajitura cu folie si las-o la loc racoros pana a doua zi. Abia atunci blaturile se inmoaie perfect.
Servire:
Taie prajitura in patrate nu foarte mari si savureaz-o alaturi de cei dragi.