
Crema catifelata, blat pufos cu cacao si un strat intens de biscuiti aromatizati — o prajitura eleganta, ideala pentru musafiri sau rasfatul de weekend.
Ingrediente pentru blat:
4 oua
4 linguri zahar (aprox. 80 g)
4 linguri apa (60 ml)
4 linguri faina (aprox. 100 g)
1 plic praf de copt (10 g)
1 lingura cacao (neindulcita – aprox. 7 g)
Ingrediente pentru crema:
1 plic budinca de vanilie (40 g, tip pentru fiert)
300 ml lapte
200 g zahar pudra
250 g margarina (la temperatura camerei)
Ingrediente pentru stratul de biscuiti:
500 g biscuiti simpli (maruntiti grosier)
300 ml lapte
2 linguri cacao (15 g)
250 g mascarpone
1 lingura zahar pudra
1 lingura gem de caise
2 lingurite esenta de rom
Pentru glazura:
180 g ciocolata neagra
2 linguri ulei (20 ml)
Mod de preparare
🔹 1. Pregatirea blatului:
Separa ouale. Bate albusurile spuma tare.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si apa pana devin cremoase.
Adauga faina cernuta cu praful de copt si cacaoa. Incorporeaza apoi albusurile batute spuma, amestecand usor.
Toarna compozitia intr-o tava de 20×33 cm tapetata cu hartie de copt. Coace in cuptor preincalzit la 180°C timp de 15 minute. Lasa la racit complet, apoi taie blatul in doua pe orizontala.
🔹 2. Prepararea cremei:
Fierbe budinca in lapte conform instructiunilor, apoi las-o la racit.
Mixeaza margarina cu zaharul pudra.
Cand budinca este rece, incorporeaz-o treptat in margarina frecata, pana obtii o crema fina.
🔹 3. Umplutura cu biscuiti si mascarpone:
Amesteca biscuitii maruntiti cu laptele, cacaoa, mascarpone, zaharul pudra, esenta de rom si gemul. Omogenizeaza bine pana obtii o compozitie densa, dar usor de intins.
🔹 4. Asamblare:
Asaza prima jumatate de blat intr-o tava.
Intinde jumatate din crema de vanilie.
Peste crema, intinde compozitia cu biscuiti si mascarpone.
Pune restul de crema deasupra, apoi acopera cu a doua foaie de blat.
🔹 5. Glazura:
Topim ciocolata cu uleiul pe baie de aburi si o intindem uniform peste prajitura.
Dam la rece minimum 6 ore (ideal peste noapte).
🔹 6. Servire:
Se taie cu un cutit trecut prin apa fierbinte, in felii egale.
✨ Sfaturi:
Poti adauga in crema o lingurita de cafea instant pentru un gust mai intens.
Daca vrei un aspect festiv, presara fulgi de ciocolata alba deasupra glazurii inainte sa se intareasca.