
Daca iubesti deserturile simple, dar cu gust delicat si textura catifelata, aceasta prajitura cu gris si ricotta este alegerea perfecta. Aromele de citrice se impletesc cu finetea ricottei, iar stratul usor caramelizat de la suprafata o face sa fie o adevarata bijuterie culinara.
Ingrediente:
750 g lapte semi-degresat
35 g unt
coaja de la 1 lamaie netratata
coaja de la 1 portocala netratata
160 g gris
1 pliculet zahar vanilat (sau vanilina)
3 oua mari
180 g zahar
250 g ricotta (bine scursa)
Pentru decor:
zahar brun, dupa gust
Mod de preparare:
Pregatirea bazei cu gris:
Pune laptele la incalzit impreuna cu coaja de lamaie, coaja de portocala si untul. Cand incepe sa fiarba, indeparteaza cojile si adauga treptat grisul amestecat cu zaharul vanilat. Amesteca continuu, timp de 3–4 minute, pana se ingroasa. Lasa compozitia la racit.
Crema cu ricotta:
Intr-un bol, bate ouale cu zaharul pana obtii o compozitie deschisa la culoare si spumoasa. Adauga ricotta bine scursa si mixeaza in continuare pana devine o crema fina.
Amestecarea compozitiilor:
Cand grisul este complet racit, incorporeaza-l in crema de oua si ricotta. Mixeaza inca 5 minute pentru a obtine o compozitie omogena.
Coacerea:
Toarna aluatul intr-o forma tapetata cu hartie de copt umezita si stoarsa. Niveleaza suprafata cu dosul unei linguri umezite. Presara deasupra zahar brun.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C (functie statica) timp de aproximativ 55 de minute. Verifica cu scobitoarea: daca iese curata, prajitura este gata.
Servirea:
Las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia. Serveste simpla sau pudrata cu zahar, pentru un desert fin si elegant.
✨ Aceasta prajitura cu gris si ricotta este desertul care cucereste prin simplitate si savoare. Perfecta pentru a fi savurata cu familia, la cafea sau ca rasfat dulce de weekend!
