Prajitura cremoasa cu 3 straturi delicioase. Nimeni nu va crede ca e DE POST!

Ingrediente Necesare
A. Pentru Blatul de Cacao (Se face un blat mare, apoi se taie in doua)
300 g faina alba
200 g zahar (sau un inlocuitor de zahar)
50 g cacao de buna calitate
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
80 ml ulei vegetal (de floarea soarelui sau rapita)
250 ml apa minerala carbogazoasa (sau lapte vegetal neindulcit, ex: ovaz/soia)
1 lingurita esenta de rom sau vanilie
1 lingura de otet de mere (ajuta la activarea bicarbonatului)
B. Pentru Crema de Ciocolata (Stratul de Mijloc si Glazura)
500 ml lapte de cocos, soia sau ovaz (neindulcit)
100 g amidon de porumb
100 g zahar pudra (sau dupa gust)
100 g ciocolata neagra de post (minim 50% cacao, verificati eticheta sa nu contina lapte)
50 g cacao pudra
100 g margarina vegetala de buna calitate, la temperatura camerei
1 lingurita esenta de rom
C. Pentru Stratul de Vanilie (Stratul Secret)
200 ml lapte vegetal (ex: migdale, ovaz)
50 g amidon de porumb
50 g zahar pudra
1 lingurita generoasa de extract de vanilie (sau pasta de vanilie)
D. Pentru Decor
50 g fulgi de ciocolata de post sau ciocolata rasa.

Metoda de Preparare

  1. Prepararea Blatului de Cacao
    Amesteca Uscatele: Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul, cacaua, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
    Adauga Lichidele: Adauga uleiul, apa minerala (sau laptele vegetal) si esenta. Amesteca rapid, doar pana se omogenizeaza. La final, adauga lingura de otet si amesteca scurt.
    Coacerea: Toarna aluatul intr-o tava de copt (aprox. 20×30 cm) tapetata cu hartie de copt.
    Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 25-30 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
    Lasa blatul sa se raceasca complet, apoi taie-l orizontal in doua foi egale.
  2. Prepararea Cremei de Ciocolata
    Baza (Budinca): Intr-o cratita, amesteca 500 ml lapte vegetal cu amidonul si cacaua. Pune pe foc mic si amesteca continuu pana se ingroasa, formand o budinca densa.
    Aromatizare: Ia budinca de pe foc si adauga ciocolata neagra rupta bucati. Amesteca pana se topeste. Adauga esenta de rom si lasa compozitia sa se raceasca complet.
    Crema Finala: Intr-un bol, mixeaza margarina vegetala moale cu zaharul pudra pana devine spumoasa. Adauga treptat budinca de ciocolata racita (trebuie sa fie la aceeasi temperatura cu margarina, altfel se taie). Mixeaza pana obtii o crema fina si pufoasa.
  3. Prepararea Stratului de Vanilie
    Budinca de Vanilie: Amesteca laptele vegetal rece cu amidonul si zaharul. Pune pe foc mic si amesteca energic pana se ingroasa.
    Finalizare: Ia de pe foc, adauga extractul de vanilie si lasa budinca sa se raceasca (nu trebuie sa fie perfect rece, doar sa nu mai fie fierbinte).
  4. Asamblarea Prajiturii (Timp: 10 min)
    Primul Strat: Aseaza prima foaie de blat de cacao inapoi in tava de copt.
    Stratul 2 (Crema de Ciocolata): Intinde uniform jumatate din crema de ciocolata peste primul blat.
    Stratul 3 (Stratul Secret de Vanilie): Toarna imediat budinca de vanilie (care ar trebui sa fie calduta, nu fierbinte) peste stratul de ciocolata si niveleaza rapid.
    Stratul 4 (Blatul Superior): Aseaza deasupra a doua foaie de blat de cacao.
    Stratul 5 (Glazura/Top): Intinde uniform restul de crema de ciocolata peste blatul superior.
    Decor: Presara fulgii sau ciocolata rasa de post deasupra.
  5. Racirea
    Lasa prajitura la frigider cel putin 4-6 ore (ideal peste noapte) pentru ca straturile sa se intareasca si aromele sa se imbine. Taie cuburi generoase si serveste!