Prajitura copilariei: reteta bunicii care dispare de pe masa in cateva clipe

Exista retete care trec proba timpului si reusesc sa aduca mereu zambete celor dragi. Una dintre ele este aceasta prajitura cu foi de cacao, pandispan pufos si crema fina cu aroma de lamaie – un desert clasic, simplu, dar incredibil de gustos.

Ingrediente
Pentru foile cu cacao:
300 g faina
150 g zahar
2 linguri cacao
100 g unt sau margarina
1 ou
1 lingurita praf de copt
2-3 linguri lapte (pentru framantat)
Pentru blatul de pandispan:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1 lingurita praf de copt
Pentru crema:
3 linguri faina
300 ml lapte
200 g unt moale
150 g zahar pudra
coaja rasa de la 1 lamaie
sucul de la ½ lamaie
Pentru decor:
zahar pudra pentru presarat

Mod de preparare

  1. Foi cu cacao
    Se framanta toate ingredientele pentru foi pana se obtine un aluat potrivit de tare.
    Se imparte in doua bucati egale si se intind doua foi.
    Se coc pe dosul tavii (30×40 cm), usor presarata cu faina, la 180 °C. Se coc repede, asa ca trebuie supravegheate.
    Se lasa la racit.
  2. Blatul de pandispan
    Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga treptat zaharul.
    Se incorporeaza galbenusurile, unul cate unul.
    Se adauga faina cernuta amestecata cu praful de copt si se amesteca usor.
    Se coace in aceeasi tava la 180 °C pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit.
  3. Crema
    Faina se amesteca cu laptele rece, apoi se fierbe pe foc mic pana se ingroasa ca o budinca. Se lasa sa se raceasca complet.
    Untul moale se freaca spuma cu zaharul pudra, coaja si zeama de lamaie.
    Se adauga treptat baza de lapte si faina, amestecand pana se obtine o crema fina.
  4. Asamblare
    Se asaza prima foaie cu cacao pe o tava.
    Se intinde jumatate din crema.
    Se pune blatul de pandispan.
    Se adauga restul de crema.
    Se asaza ultima foaie cu cacao.
    Se presara deasupra zahar pudra.
  5. Servire
    Prajitura se lasa la rece peste noapte pentru ca aromele sa se imbine. A doua zi se taie perfect si se savureaza.