Prajitura copilariei cu visine – pufoasa, aromata si gata in 30 de minute

O reteta veche, simpla si extrem de gustoasa, asa cum o facea bunica in copilarie. Pufos, cu visine zemoase care se topesc in aluat si o nota subtila de vanilie – acest chec este perfect pentru zilele in care vrei un desert rapid, fara pretentii, dar cu gust autentic de acasa.

Ingrediente:
4 oua
250 g zahar
150 g unt moale
400 g faina
1 plic praf de copt (10 g)
1 plic zahar vanilat (10 g)
400 g smantana fermentata (20% grasime – sau echivalentul de „tejföl”)
1 borcan mare de visine fara samburi, din compot (cca 350–400 g scurse)

Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Tapeteaza o tava de marime medie, cu pereti mai inalti (aprox. 25×35 cm) cu hartie de copt.
Bate ouale cu zaharul pana se albesc si devin pufoase. Adauga untul moale, smantana si zaharul vanilat. Amesteca bine. Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si omogenizeaza.
Toarna aluatul in tava si presara visinele scurse uniform deasupra. Acestea se vor scufunda usor in aluat in timpul coacerii.
Coace timp de 25–30 de minute, pana cand prajitura este usor rumenita deasupra si trece testul scobitorii.
Lasa prajitura sa se raceasca in tava, apoi taie in patrate. Optional, pudreaza cu zahar.

Sfat rapid:
Foloseste si alte fructe din compot, precum caise sau cirese, daca nu ai visine la indemana. Textura pufoasa se potriveste perfect cu gustul acrisor!