Prajitura copilariei cu foi fragede si crema fina de vanilie – deliciu de weekend

Ingrediente
Pentru foi:
500 g faina
150 g zahar pudra
100 g unt moale
2 oua
100 ml lapte
1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu otet sau lamaie
un praf de sare
Pentru crema:
1 litru lapte
200 g zahar
4 linguri faina (sau amidon alimentar)
4 linguri gris fin
1 pachet unt (200 g), moale
esenta de vanilie dupa gust
Pentru glazura:
200 g zahar pudra
2-3 linguri zeama de lamaie (sau lapte cald, pentru un gust mai bland)

Mod de preparare
Foi:
Se amesteca faina cu zaharul si sarea, se adauga untul, ouale, laptele si bicarbonatul stins.
Se framanta un aluat omogen si se imparte in 3 parti egale.
Fiecare parte se intinde in foaie subtire si se coace pe dosul tavii (30×40 cm), la 180°C, cate 8-10 minute, pana devin usor aurii.
Se lasa sa se raceasca.
Crema:
Intr-o cratita, se amesteca laptele cu zaharul, faina si grisul. Se fierbe pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa ca o budinca.
Se lasa la racit complet.
Untul moale se mixeaza spuma, apoi se incorporeaza treptat crema racita si esenta de vanilie.
Asamblare:
Se asaza prima foaie, jumatate din crema, a doua foaie, restul cremei si ultima foaie.
Se preseaza usor si se lasa prajitura la rece cateva ore sau peste noapte, pentru ca foile sa se inmoaie.
Glazura:
Se amesteca zaharul pudra cu zeama de lamaie sau lapte cald, pana se obtine o crema groasa si lucioasa.
Se intinde uniform peste ultima foaie.
Se lasa la rece pana se intareste, apoi se taie in patrate sau dreptunghiuri.