
Daca esti fan al deserturilor decadente, atunci aceasta prajitura cu ciocolata si glazura ganache iti va cuceri definitiv papilele gustative. Este pufoasa, intensa, bogata in ciocolata si se prepara usor intr-o tava mare, perfecta pentru a fi impartita cu familia sau prietenii. Glazura fina de ganache adauga o nota de lux acestei prajituri care merge de minune la orice aniversare, brunch sau pur si simplu ca rasfat dulce de weekend.
Ingrediente pentru blat:
150 g faina alba
40 g cacao
300 g zahar brun deschis
1 lingurita si jumatate praf de copt
200 ml lapte batut (sau chefir)
3 oua
30 ml espresso (sau cafea tare)
150 g ciocolata neagra, tocata
150 g unt, cubulete
Ingrediente pentru ganache:
150 g ciocolata neagra, tocata
150 g smantana pentru frisca (lichida, minim 30% grasime)
Optional: fulgi de ciocolata sau alte toppinguri (nuci, migdale, fulgi de cocos etc.)
🧑🍳 Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Tapeteaza o tava dreptunghiulara (aprox. 23×33 cm) cu hartie de copt si unge marginile cu putin unt.
Pregateste aluatul: Intr-un bol mare, cerne faina, cacaua, zaharul brun si praful de copt. Intr-un alt bol, bate ouale cu laptele batut si cafeaua.
Topeste ciocolata si untul intr-un bol termorezistent, fie la bain-marie, fie la microunde, pana obtii o compozitie neteda. Lasa cateva minute sa se raceasca, apoi adauga amestecul peste cel cu oua.
Combina ingredientele: Toarna treptat ingredientele umede peste cele uscate si amesteca usor cu o spatula, pana obtii un aluat omogen.
Coace prajitura: Toarna compozitia in tava, niveleaza cu spatula si coace timp de 25–30 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Las-o sa se raceasca in tava 10 minute, apoi transfer-o pe un gratar pentru a se raci complet.
Prepara ganache-ul: Incalzeste smantana lichida intr-un ibric pana aproape de punctul de fierbere. Toarn-o peste ciocolata tocata si lasa 1 minut. Amesteca apoi pana devine fina si lucioasa.
Glazurare: Dupa ce blatul s-a racit complet, toarna ganache-ul deasupra si intinde uniform. Adauga, daca doresti, fulgi de ciocolata sau alte toppinguri preferate.
Taie si serveste: Portioneaza prajitura in patrate generoase si bucura-te de un desert intens, catifelat si absolut irezistibil.
💡 Ponturi:
Cafeaua intensifica aroma de ciocolata fara sa se simta propriu-zis in gust.
Daca nu ai lapte batut, poti folosi lapte obisnuit amestecat cu o lingurita de otet sau zeama de lamaie (lasa 5 min inainte de utilizare).
Ganache-ul poate fi pastrat la frigider si intins chiar si a doua zi pe resturi de prajitura.