
Daca iubesti deserturile fine, aerate si cu gust bogat de vanilie, aceasta prajitura iti va cuceri instant papilele gustative. Un blat moale, insiropat cu lapte fierbinte, acoperit de un strat catifelat de crema de galbenus si o patura pufoasa de frisca – exact ce ai nevoie pentru o rasfat dulce.
Ingrediente
Pentru blat:
8 albusuri
120 g zahar
120 g faina semialba
1 plic praf de copt (10 g)
300 ml lapte fierbinte
Pentru crema:
8 galbenusuri
1,2 litri lapte
100 g amidon din porumb (10 linguri)
3 plicuri zahar vanilat (30 g)
120 g zahar
200 g unt
500 ml smantana pentru frisca
Metoda de preparare
Pregatirea blatului
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Tapeteaza o tava de 42 × 36 cm cu hartie de copt.
Bate albusurile spuma tare impreuna cu zaharul.
Adauga treptat faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.
Toarna compozitia in tava si coace pana capata o culoare aurie (aprox. 15–20 de minute).
Insiroparea blatului
Scoate blatul din cuptor si inteapa-l usor cu o furculita.
Toarna uniform laptele fierbinte peste blat, lasandu-l sa se absoarba complet.
Prepararea cremei de galbenus
Intr-un bol rezistent la caldura, mixeaza galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Pune bolul pe baie de aburi si amesteca continuu.
Intr-o cratita separata, incalzeste laptele si dizolva amidonul in el, amestecand pana nu mai raman cocoloase.
Adauga treptat amestecul de galbenusuri in laptele cu amidon, amestecand continuu pana obtii o crema groasa.
Ia de pe foc si lasa sa se raceasca complet.
Finalizarea cremei
Bate untul spuma si incorporeaza treptat crema de galbenus racita.
Prepararea friscai
Mixeaza smantana lichida rece pana obtii o frisca ferma. Pune-o la frigider 30 de minute inainte de folosire.
Asamblarea prajiturii
Pe blatul insiropat, intinde uniform crema de galbenus.
Peste crema, adauga un strat generos de frisca.
Presara ciocolata rasa deasupra.
Refrigerare si servire
Lasa prajitura la frigider cateva ore sau peste noapte pentru a se intari.
Taie in portii si serveste rece.