Prajitura-CASUTA, cu blat de cacao si crema fina de vanilie

INGREDIENTE

  1. Blat de cacao
    5 oua
    150 g zahar
    120 g faina
    30 g cacao
    1 lingurita praf de copt
    Un praf de sare
  2. Crema fina de vanilie (similara unei creme diplomat fara ou crud)
    500 ml lapte
    40 g amidon + 20 g faina (sau 60 g amidon)
    150 g zahar
    1 plic zahar vanilat
    200 g unt moale
    Coaja rasa de lamaie (optional)
  3. Pentru insiropare
    200 ml apa
    2 linguri zahar
    1 lingurita esenta de rom
  4. Glazura
    150 g ciocolata
    50 g unt sau 2 linguri ulei

MOD DE PREPARARE

  1. Blatul de cacao
    Separa albusurile de galbenusuri.
    Bate albusurile cu un praf de sare pana se formeaza o spuma tare.
    Adauga treptat zaharul si mixeaza pana devine lucios.
    Incorporeaza galbenusurile, amestecand usor cu o spatula.
    Cerne faina, cacaoa si praful de copt direct peste compozitie.
    Incorporeaza delicat prin miscari de jos in sus.
    Toarna compozitia intr-o tava 25×35 cm tapetata cu hartie de copt.
    Coace la 180°C timp de 20–25 minute.
    Raceste complet, apoi taie blatul in 3 foi egale.
  2. Crema
    Intr-o cratita, pune laptele la incalzit cu zaharul si zaharul vanilat.
    Amesteca amidonul si faina cu putin lapte rece, apoi toarna peste laptele fierbinte.
    Fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu.
    Lasa crema sa se raceasca complet (acopera cu folie lipita de suprafata).
    Mixeaza untul moale pana devine spumos.
    Adauga treptat crema fiarta complet rece, mixand pana devine fina si aerata.
  3. Siropul
    Fierbe apa cu zaharul 1 minut.
    Dupa racire adauga romul.
  4. Glazura
    Topeste ciocolata impreuna cu untul/uleiul.
    Amesteca pana devine lucioasa.
    🏠 5. Asamblarea prajiturii – pentru aspectul de „casute”
    Pune prima foaie de blat pe o tava si insiropeaz-o usor.
    Intinde un strat generos de crema.
    Asaza a doua foaie de blat, insiropeaza si adauga inca un strat de crema.
    Pune si ultima foaie de blat si insiropeaza usor.
    Intinde glazura de ciocolata uniform pe deasupra.
    Da prajitura la rece 3–4 ore, apoi taie in patrate mari.
    Fiecare patrat se taie in triunghiuri, astfel incat sa obtii „casutele” din fotografie.

🎉 Rezultat
Un desert elegant, cu blat moale de cacao, crema fina si glazura lucioasa de ciocolata – usor de preparat si spectaculos la servire.