
INGREDIENTE
- Blat de cacao
5 oua
150 g zahar
120 g faina
30 g cacao
1 lingurita praf de copt
Un praf de sare - Crema fina de vanilie (similara unei creme diplomat fara ou crud)
500 ml lapte
40 g amidon + 20 g faina (sau 60 g amidon)
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
200 g unt moale
Coaja rasa de lamaie (optional) - Pentru insiropare
200 ml apa
2 linguri zahar
1 lingurita esenta de rom - Glazura
150 g ciocolata
50 g unt sau 2 linguri ulei
MOD DE PREPARARE
- Blatul de cacao
Separa albusurile de galbenusuri.
Bate albusurile cu un praf de sare pana se formeaza o spuma tare.
Adauga treptat zaharul si mixeaza pana devine lucios.
Incorporeaza galbenusurile, amestecand usor cu o spatula.
Cerne faina, cacaoa si praful de copt direct peste compozitie.
Incorporeaza delicat prin miscari de jos in sus.
Toarna compozitia intr-o tava 25×35 cm tapetata cu hartie de copt.
Coace la 180°C timp de 20–25 minute.
Raceste complet, apoi taie blatul in 3 foi egale. - Crema
Intr-o cratita, pune laptele la incalzit cu zaharul si zaharul vanilat.
Amesteca amidonul si faina cu putin lapte rece, apoi toarna peste laptele fierbinte.
Fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu.
Lasa crema sa se raceasca complet (acopera cu folie lipita de suprafata).
Mixeaza untul moale pana devine spumos.
Adauga treptat crema fiarta complet rece, mixand pana devine fina si aerata. - Siropul
Fierbe apa cu zaharul 1 minut.
Dupa racire adauga romul. - Glazura
Topeste ciocolata impreuna cu untul/uleiul.
Amesteca pana devine lucioasa.
🏠 5. Asamblarea prajiturii – pentru aspectul de „casute”
Pune prima foaie de blat pe o tava si insiropeaz-o usor.
Intinde un strat generos de crema.
Asaza a doua foaie de blat, insiropeaza si adauga inca un strat de crema.
Pune si ultima foaie de blat si insiropeaza usor.
Intinde glazura de ciocolata uniform pe deasupra.
Da prajitura la rece 3–4 ore, apoi taie in patrate mari.
Fiecare patrat se taie in triunghiuri, astfel incat sa obtii „casutele” din fotografie.
🎉 Rezultat
Un desert elegant, cu blat moale de cacao, crema fina si glazura lucioasa de ciocolata – usor de preparat si spectaculos la servire.


