
Daca esti in cautarea unui desert spectaculos, dar usor de facut, aceasta prajitura din bucataria maghiara e alegerea perfecta. Blat pufos, mere aromate cu scortisoara, crema de vanilie catifelata si glazura de ciocolata – totul intr-o singura tava. Se face simplu, cu ingrediente la indemana, iar rezultatul este de fiecare data un succes garantat.
Ingrediente pentru o tava de aproximativ 21 × 37 cm:
Pentru stratul de mere si blat:
600–700 g mere curatate si feliate subtire
6 oua
120 g zahar pudra
120 g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingura cacao (aprox. 8–10 g)
Un praf de scortisoara (optional)
Putin unt pentru uns hartia de copt
Pentru crema:
1 plic budinca de vanilie (aprox. 40 g)
500 ml lapte
250 g margarina (sau unt)
150 g zahar pudra
Pentru glazura de ciocolata:
100 g zahar
2 linguri cacao (aprox. 15 g)
3 linguri lapte (aprox. 45 ml)
50 g unt
(optional) 30–50 g ciocolata neagra + 1–2 linguri lapte suplimentar
Mod de preparare:
Pregatirea merelor si a tavii:
Tapeteaza o tava de 21×37 cm cu hartie de copt si unge usor cu unt. Asaza uniform merele curatate si feliate subtire. Presara, daca doresti, putina scortisoara peste mere.
Prepararea blatului:
Bate albusurile spuma tare cu zaharul pudra.
Incorporeaza galbenusurile, pe rand.
Cerne faina amestecata cu praful de copt si adaug-o treptat, amestecand usor, cu miscari de jos in sus.
Toarna jumatate din compozitie peste mere.
In cealalta jumatate, amesteca pudra de cacao si toarna peste stratul galben.
Scutura usor tava pentru a nivela.
Coacerea:
Coace in cuptor preincalzit, la 175–180°C (cu ventilatie), timp de 25–30 minute.
Dupa coacere, rastoarna prajitura pe un blat de lemn astfel incat merele sa fie deasupra.
Prepararea cremei:
Fierbe budinca in lapte conform instructiunilor, pana devine groasa. Las-o sa se raceasca, amestecand ocazional ca sa nu prinda crusta.
Mixeaza margarina (sau untul) cu zaharul pudra pana devine spumoasa.
Incorporeaza budinca racita si omogenizeaza bine.
Intinde crema peste stratul de mere.
Glazura de ciocolata:
Amesteca zaharul, cacao si laptele intr-un ibric si incalzeste pana se omogenizeaza.
Adauga untul si, daca ai, cateva bucati de ciocolata neagra.
Daca glazura e prea groasa, mai adauga putin lapte.
Cand e lucioasa si fluida, toarn-o peste crema.
Sfaturi finale:
Lasa prajitura la rece cateva ore (ideal peste noapte) pentru a se intari crema si glazura.
Se taie perfect si arata spectaculos la servire!
Combinatia de mar, scortisoara si crema de vanilie e pur si simplu divina! 😍