Prajitura care a cucerit internetul: cafea intensa, caramel cremos si foi fragede

Ingrediente (tava 20 × 30 cm)
Foi de cacao
300 g faina
150 g zahar
6 g praf de copt
20 g cacao
50 g unt
1 ou
100 g lapte
Caramel
200 g zahar
200 g smantana pentru frisca (lichida, neindulcita)
50 g lapte
1 praf de sare
1 lingurita aroma de vanilie
32 g unt
Crema de caramel
300 g lapte
180 g zahar
2 linguri aroma de vanilie
25 g amidon alimentar
4 galbenusuri
260 g unt la temperatura camerei (doar unt, nu margarina)
1 praf de sare
350 g caramel (din cantitatea pregatita mai sus)
300 g smantana pentru frisca
1 plic intaritor de frisca (≈ 8 g)
1 portie grillaj de cafea (pentru decor)
Cafea fierbinte, pentru insiropat foile

Mod de preparare

  1. Prepararea foilor
    Amesteca faina, zaharul, praful de copt si cacaoa intr-un bol.
    Adauga untul rece si framanta pana obtii un aluat nisipos.
    Incorporeaza oul si laptele, apoi framanta rapid pana rezulta un aluat omogen.
    Imparte aluatul in 4 parti egale.
    Intinde fiecare foaie pe hartie de copt presarata cu faina, apoi transfer-o pe dosul tavii.
    Coace pe rand, in cuptor preincalzit la 180°C, timp de 8–9 minute.
    Dezlipeste hartia de copt cat foile sunt inca calde si lasa-le sa se raceasca.
  2. Prepararea caramelului
    Topeste zaharul intr-o cratita cu fund gros, pana devine caramel auriu.
    Adauga treptat smantana si laptele fierbinti, amestecand continuu.
    Fierbe pana obtii consistenta dorita.
    Ia de pe foc si adauga untul, vanilia si sarea.
    Lasa caramelul sa se raceasca complet.
  3. Prepararea cremei
    Incalzeste laptele impreuna cu aroma de vanilie.
    Amesteca zaharul cu amidonul, apoi adauga galbenusurile.
    Toarna 4 linguri de lapte cald peste amestec si omogenizeaza.
    Incorporeaza totul in laptele de pe foc si fierbe la foc mediu pana se ingroasa.
    Transfera crema intr-un bol adanc si mixeaza pana se raceste.
    Adauga untul moale, lingura cu lingura, mixand la viteza mare.
    Incorporeaza caramelul racit si amesteca bine.
    Da crema la frigider pentru 20–30 de minute.
    Bate frisca cu intaritorul si incorporeaz-o usor in crema, cu o spatula.
  4. Asamblare
    Insiropeaza fiecare foaie cu cafea fierbinte.
    Imparte crema in 4 parti egale si unge fiecare foaie.
    Presara grillaj de cafea deasupra.
    Da prajitura la frigider peste noapte, inainte de servire.
  5. Informatii utile
    Timp de coacere: ~40 minute (4 × 10 minute)
    Temperatura de coacere: 180°C