Prajitura Caramel – Desertul cu foi fine si crema bogata

Daca iubesti prajiturile cu foi fragede si crema catifelata, „Prajitura Caramel” este rasfatul perfect pentru ocazii speciale sau pur si simplu cand vrei sa aduci un strop de magie in bucatarie. Straturi delicate de aluat copt se impletesc cu o crema intensa de caramel si vanilie, iar toppingul crocant de caramel cu nuci ofera desertului un final spectaculos. Iata cum se prepara aceasta minunatie pas cu pas:

Ingrediente pentru foi (tava 30×40 cm):
600 g faina
300 g zahar pudra
4 linguri cacao
100 g unt
2 oua
2 lingurite rase de bicarbonat de sodiu
200 ml lapte (se adauga treptat)
Ingrediente pentru crema de caramel:
4 plicuri budinca de vanilie
2 plicuri zahar vanilat
500 g zahar
500 g unt
1,2 litri lapte
Pentru decor (grillaj de nuca):
150 g zahar
70 g miez de nuca tocat

Mod de preparare:
Foile:
Intr-un bol mare, amestecam faina cu bicarbonatul. Adaugam untul si framantam pana obtinem un aluat nisipos. Incorporam zaharul pudra, ouale si turnam treptat laptele (s-ar putea sa nu fie nevoie de toata cantitatea, in functie de tipul fainii si marimea oualor). Framantam pana obtinem un aluat elastic, usor de intins. Impartim aluatul in 4 parti egale si intindem foi de dimensiunea tavii.
Coacem fiecare foaie pe hartia de copt, pe dosul tavii, in cuptor preincalzit la 180°C, timp de 8-10 minute.
Crema de caramel:
Caramelizam 500 g zahar intr-o cratita pana devine auriu deschis. Luam de pe foc si turnam cu grija jumatate din cantitatea de lapte (600 ml). Punem din nou pe foc si amestecam pana se dizolva tot zaharul. Separat, amestecam budinca cu restul de lapte (600 ml) si turnam peste caramel. Fierbem pana obtinem o crema groasa.
Lasam sa se raceasca complet. Batem untul cu zaharul vanilat si il incorporam treptat in budinca racita, pana obtinem o crema spumoasa.
Asamblarea:
Impartim crema in patru parti (a patra putin mai mica – va fi stratul final).
Pe un platou, asezam prima foaie, intindem un strat de crema, continuam pana terminam cele 4 foi si 3 straturi de crema. Peste ultima foaie punem stratul subtire de crema si presaram grillajul de nuca.
Grillajul de nuca:
Caramelizam 150 g zahar, adaugam nucile tocate si amestecam rapid. Turnam compozitia pe o bucata de celofan unsa usor cu ulei, o intindem si o lasam sa se raceasca. Dupa racire, o sfaramam cu sucitorul si o presaram peste prajitura.
Recomandare:
Lasam prajitura la rece pentru cateva ore, ideal peste noapte, pentru ca foile sa se inmoaie si aromele sa se combine perfect.