
Aceasta prajitura cu branza dulce si dulceata de caise este un desert traditional, care incanta prin simplitatea sa rustica si savoarea bogata. Inspirata din retetele vechi de casa, este ideala pentru weekenduri linistite, mese in familie sau atunci cand vrei sa impresionezi cu un desert care „vorbeste” romaneste. Se face din trei straturi fragede de aluat, un strat generos de dulceata si o umplutura aromata cu branza de vaci si lamaie. Gustul este chiar mai bun a doua zi, dar greu de lasat pana atunci!
Ingrediente (pentru tava 24 × 35 cm):
Pentru aluat:
500 g faina
150 g untura (sau unt, daca preferi)
2 linguri rase de zahar pudra
2 galbenusuri
1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
1 plic zahar vanilat (10 g)
1 praf de sare
Aproximativ 150-200 g smantana fermentata (cat cuprinde pentru un aluat fraged, nelipicios)
Pentru umplutura de branza:
3 albusuri
500 g branza de vaci (ideal de trecut prin sita sau zdrobita fin)
Coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
50 g margarina topita (sau unt)
2 plicuri zahar vanilat (20 g)
160 g zahar tos
3 linguri gris
Dulceata dupa gust (aprox. 200–250 g, ideal caise)
Mod de preparare:
Prepararea aluatului:
Framanta toate ingredientele pentru aluat, adaugand smantana treptat pana obtii o compozitie omogena, usor de intins. Imparte aluatul in 3 parti egale.
Prepararea umpluturii:
Amesteca branza cu zaharul, zaharul vanilat, grisul, coaja si sucul de lamaie, margarina topita. La final, incorporeaza usor albusurile batute spuma tare.
Montarea in tava:
Unge tava cu unt si intinde primul strat de aluat. Intinde un strat generos de dulceata (preferabil de caise). Asaza al doilea strat de aluat, apoi distribuie uniform umplutura de branza. Acopera cu ultima foaie de aluat, preseaza usor si inteapa din loc in loc cu o furculita.
Coacere:
Coace in cuptorul preincalzit la temperatura joasa (aproximativ 160°C) timp de 40–50 de minute, pana ce suprafata devine aurie.
Servire:
Dupa ce s-a racit complet, presara zahar pudra deasupra si taie in patrate. Este delicioasa si in aceeasi zi, dar devine si mai frageda a doua zi!