
Ingrediente
- Blatul cu cacao si nuca:
6 oua (la temperatura camerei)
150g zahar
100g nuca macinata fin
80g faina
30g cacao de buna calitate
Un praf de sare - Crema de ciocolata si Mascarpone:
250g Mascarpone
200g ciocolata neagra (minim 50% cacao)
200ml smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
50g zahar pudra - Crema de praline si vanilie:
250g Mascarpone
100g pasta de praline (sau unt de arahide/alune de padure fin)
100ml frisca batuta
1 lingurita extract de vanilie - Glazura si Decorul:
150g ciocolata neagra
100ml smantana lichida
Decor: Nuci caramelizate
Metoda de preparare
Pasul 1: Blatul
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Separa ouale. Bate albusurile spuma tare cu praful de sare, adaugand treptat zaharul pana obtii o bezea lucioasa.
Incorporeaza galbenusurile unul cate unul, amestecand usor cu o spatula.
Adauga nuca macinata, faina si cacaoa cernute. Amesteca cu miscari largi, de sus in jos, pentru a pastra aerul in compozitie.
Coace blatul intr-o tava dreptunghiulara (aprox. 20×30 cm) timp de 20-25 minute. Dupa racire, taie blatul pe orizontala in doua foi subtiri.
Pasul 2: Crema de ciocolata
Topeste ciocolata neagra impreuna cu 100ml smantana lichida la bain-marie. Lasa compozitia sa ajunga la temperatura camerei.
Mixeaza branza mascarpone cu zaharul pudra, apoi adauga ciocolata topita.
La final, incorporeaza restul de 100ml de frisca batuta pentru a-i da o textura aerata.
Pasul 3: Crema de praline (stratul deschis)
Mixeaza mascarpone cu pasta de praline si vanilia pana devine omogen.
Incorporeaza frisca batuta cu o spatula. Acest strat trebuie sa fie ferm, dar cremos.
Pasul 4: Asamblarea
Asaza prima foaie de blat in tava (o poti insiropa usor cu putin cafea sau sirop de zahar ars).
Intinde jumatate din crema de ciocolata.
Adauga tot stratul de crema de praline si niveleaza bine.
Pune restul de crema de ciocolata deasupra.
Acopera cu a doua foaie de blat.
Pasul 5: Glazura si Finalizarea
Prepara ganache-ul: incalzeste smantana lichida pana aproape de punctul de fierbere, turnati-o peste ciocolata rupta bucatele si amestecati dupa 2 minute pana devine lucioasa.
Toarna glazura peste prajitura.
Presara imediat nucile caramelizate.
Lasa prajitura la frigider minim 6 ore (ideal peste noapte) inainte de a o taia in cuburi perfecte.
Sfat: Pentru o taiere curata, foloseste un cutit trecut prin apa fierbinte si sters dupa fiecare taietura.


