Prajitura Alexander – un deliciu ca-n povesti

Prajitura Alexander este o combinatie spectaculoasa intre blat fin cu miere, bezea cu nuca prajita si o crema catifelata de vanilie. Strat peste strat, se creeaza o armonie perfecta intre texturi si arome – ideala pentru mesele festive sau atunci cand vrei pur si simplu sa impresionezi. Reteta e preluata de la gospodine cu traditie, iar gustul… e de neuitat!

Ingrediente pentru foaia cu miere:
200 g faina alba
60 g miere topita
60 g zahar pudra
20 g unt
2 oua
1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
Ingrediente pentru blatul cu bezea si nuca:
300 g nuca maruntita
8 albusuri
300 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
4 linguri gem acrisor de caise
Ingrediente pentru crema:
8 galbenusuri
10 linguri zahar (aprox. 200 g)
500 ml lapte
3 linguri faina (aprox. 60 g)
1 plic budinca de vanilie (aprox. 40 g)
300 g unt
1 plic zahar vanilat
Pentru asamblare:
2 linguri gem de caise (pentru uns foaia cu miere)
500 ml smantana pentru frisca (min. 30% grasime), batuta tare
50 g ciocolata rasa

Mod de preparare:
Foia cu miere:
Se framanta toate ingredientele pana se obtine un aluat omogen. Se intinde intr-o tava mare de cuptor (tapetata cu hartie de copt), se inteapa cu furculita din loc in loc si se coace la 180°C timp de 10-12 minute, pana devine usor aurie. Se lasa la racit.
Bezeaua cu nuca:
Intr-o tava de aceeasi dimensiune, se presara nuca maruntita si se coace usor la 180°C pana capata o nuanta aurie (aprox. 5-7 minute).
Se bat spuma albusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana se obtine o bezea tare. Se adauga gemul de caise si se amesteca usor. Bezeaua se toarna peste nuca si se coace 10-15 minute la 180°C.
Crema:
Se amesteca galbenusurile cu zaharul, laptele, faina si pudra de budinca. Se fierbe la foc mic, amestecand constant, pana se ingroasa. Se lasa la racit, apoi se mixeaza impreuna cu untul si zaharul vanilat pana devine o crema pufoasa.
Asamblarea:
Foaia cu miere se unge cu 2 linguri de gem.
Se intinde un strat de crema (aprox. 1/3 din cantitate).
Se asaza blatul de bezea cu nuca, cu partea cu nuci in sus.
Se intinde restul de crema, apoi frisca batuta tare.
Se decoreaza cu ciocolata rasa.

Sfat:
Lasa prajitura la rece minimum 4-5 ore sau peste noapte pentru a se intrepatrunde aromele. Este ideala pentru sarbatori sau cand vrei sa aduci un plus de eleganta mesei tale.