Prajitura Alba ca Zapada

Ingrediente
Pentru foi:
400 g faina alba
150 g unt sau margarina
1 ou
150 g zahar pudra
15 g praf de copt
60 ml smantana fermentata (smantana acra)
Pentru crema:
600 ml lapte
90 g faina
250 g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
250 g unt sau margarina (la temperatura camerei)
Pentru decor:
100 g ciocolata alba

Mod de preparare

  1. Pregatirea foilor
    Intr-un bol, amesteca untul moale cu zaharul pudra pana devine o crema deschisa la culoare.
    Adauga oul si smantana fermentata si incorporeaza-le bine.
    Amesteca faina cu praful de copt si adaug-o treptat in compozitie, framantand pana obtii un aluat omogen si maleabil.
    Imparte aluatul in 3 parti egale.
    Intinde fiecare parte in foaie subtire si coace-le separat pe dosul tavii, 7–10 minute, la 180°C, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca.
  2. Pregatirea cremei
    Intr-o cratita, amesteca faina cu putin lapte rece, pana obtii o pasta fara cocoloase.
    Adauga restul de lapte si pune pe foc mediu, amestecand continuu pana crema se ingroasa.
    Ia de pe foc, acopera cu folie direct pe suprafata si las-o sa se raceasca complet.
    Bate untul cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana devine spumos.
    Incorporeaza treptat crema fiarta si racita, mixand pana devine o crema omogena si fina.
  3. Asamblarea prajiturii
    Asaza prima foaie, intinde jumatate din crema.
    Pune a doua foaie, intinde restul cremei.
    Acopera cu a treia foaie.
    Apasa usor, apoi lasa prajitura la frigider cel putin 4–6 ore (ideal peste noapte), ca foile sa se fragezeasca.
  4. Decor
    Topeste ciocolata alba la bain-marie.
    Intinde un strat subtire pe suprafata ultimei foi.
    Poti crea modelul in romburi folosind ciocolata alba trasata cu un pos sau un cornet subtire, precum in imagine.
  5. Taiere si servire
    Taie prajitura in romburi sau patrate egale. Se serveste rece, iar aromele se dezvolta perfect dupa cateva ore de stat la frigider.