
Ingrediente
Pentru foi:
400 g faina alba
150 g unt sau margarina
1 ou
150 g zahar pudra
15 g praf de copt
60 ml smantana fermentata (smantana acra)
Pentru crema:
600 ml lapte
90 g faina
250 g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
250 g unt sau margarina (la temperatura camerei)
Pentru decor:
100 g ciocolata alba
Mod de preparare
- Pregatirea foilor
Intr-un bol, amesteca untul moale cu zaharul pudra pana devine o crema deschisa la culoare.
Adauga oul si smantana fermentata si incorporeaza-le bine.
Amesteca faina cu praful de copt si adaug-o treptat in compozitie, framantand pana obtii un aluat omogen si maleabil.
Imparte aluatul in 3 parti egale.
Intinde fiecare parte in foaie subtire si coace-le separat pe dosul tavii, 7–10 minute, la 180°C, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca. - Pregatirea cremei
Intr-o cratita, amesteca faina cu putin lapte rece, pana obtii o pasta fara cocoloase.
Adauga restul de lapte si pune pe foc mediu, amestecand continuu pana crema se ingroasa.
Ia de pe foc, acopera cu folie direct pe suprafata si las-o sa se raceasca complet.
Bate untul cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana devine spumos.
Incorporeaza treptat crema fiarta si racita, mixand pana devine o crema omogena si fina. - Asamblarea prajiturii
Asaza prima foaie, intinde jumatate din crema.
Pune a doua foaie, intinde restul cremei.
Acopera cu a treia foaie.
Apasa usor, apoi lasa prajitura la frigider cel putin 4–6 ore (ideal peste noapte), ca foile sa se fragezeasca. - Decor
Topeste ciocolata alba la bain-marie.
Intinde un strat subtire pe suprafata ultimei foi.
Poti crea modelul in romburi folosind ciocolata alba trasata cu un pos sau un cornet subtire, precum in imagine. - Taiere si servire
Taie prajitura in romburi sau patrate egale. Se serveste rece, iar aromele se dezvolta perfect dupa cateva ore de stat la frigider.


