Prajitura Alb-Negru: desertul care face furori

Ingrediente
Blat deschis (pandispan vanilat)
4 oua
100 g zahar
un praf de sare
130 g faina alba (cernuta)
7 g praf de copt
Blat inchis (pandispan cu cacao)
4 oua
100 g zahar
un praf de sare
100 g faina alba (cernuta)
15 g cacao
7 g praf de copt
Crema de budinca
750 ml lapte
3 plicuri budinca de vanilie sau frisca (fara zahar)
75 g zahar
300 g unt moale
15 g cacao (pentru jumatate din crema)
Sirop (pentru insiropare)
180 ml apa
sucul de la ½ lamaie
10 g zahar
In plus
1 pachet foi de napolitana (taiate la dimensiunea prajiturii)
250 g crema de caramel (dulce de leche)

Mod de preparare

  1. Blatul deschis
    Bate ouale cu zaharul si un praf de sare pana cand isi dubleaza volumul si devin spumoase.
    Amesteca faina cu praful de copt, apoi incorporeaza-le usor in compozitia de oua.
    Toarna aluatul intr-o tava de aproximativ 22×33 cm, tapetata cu hartie de copt.
    Coace la 180°C timp de 25 de minute. Lasa sa se raceasca complet si indeparteaza stratul subtire de deasupra.
  2. Blatul inchis
    Procedeaza la fel ca la blatul deschis, dar amesteca faina cu cacao si praful de copt.
    Toarna in tava tapetata si coace 25 de minute la 180°C. Lasa sa se raceasca.
  3. Crema de budinca
    Amesteca laptele cu praful de budinca si zaharul. Fierbe la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa.
    Lasa budinca sa se raceasca complet.
    Bate untul moale pana devine cremos, apoi adauga treptat budinca rece.
    Imparte crema in doua parti egale; intr-una incorporeaza cacaoa.
  4. Siropul
    Amesteca apa cu sucul de lamaie si zaharul pana se dizolva complet.
  5. Asamblarea prajiturii
    Insiropeaza blatul inchis cu jumatate din sirop.
    Intinde crema alba (fara cacao).
    Asaza un strat de napolitane.
    Intinde crema de caramel.
    Adauga din nou napolitane.
    Intinde crema cu cacao.
    Asaza deasupra blatul deschis, insiropat cu restul de sirop.
    Poti decora dupa preferinta (glazura de ciocolata, cacao sau zahar pudra).
  6. Racire
    Da prajitura la frigider pentru cateva ore, ideal peste noapte, apoi portioneaz-o.

📌 Rezultat:
O prajitura spectaculoasa in straturi, cu texturi contrastante, crema fina si combinatie irezistibila de cacao, caramel si napolitane – perfecta pentru mese festive.