Prajitura aerata cu crema de migdale, care ti se topeste in gura

Un desert elegant, cremos si usor crocant datorita migdalelor. Inspirat din dulciurile nordice, acest deliciu rafinat combina blatul pufos cu un strat generos de crema fina si aromata. Iata cum poti pregati acasa aceasta prajitura spectaculoasa.

Ingrediente (pentru aprox. 16 portii):
Pentru blat:
3 oua
150 g zahar
50 g unt
2 linguri (aprox. 20 g) migdale macinate si prajite
1 pliculet praf de copt (10 g)
200 g faina
putina smantana pentru frisca (30% grasime) – cca 2-3 linguri
Pentru crema de migdale:
300 ml smantana pentru frisca (30% grasime)
3 linguri (aprox. 30 g) migdale macinate si prajite
3 linguri (aprox. 30 g) zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura (aprox. 10 g) gelatina pudra
50 ml apa fierbinte (pentru dizolvarea gelatinei)
Pentru decor:
zahar pudra cu vanilie

Mod de preparare:
Prepararea blatului:
Bate ouale cu zaharul si untul moale pana obtii o compozitie spumoasa. Adauga migdalele macinate, faina amestecata cu praful de copt si cateva linguri de smantana pentru a obtine un aluat gros, dar curgator.
Coacerea:
Toarna compozitia intr-o tava medie (aprox. 20×30 cm) tapetata cu hartie de copt, niveleaza si coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 25–30 de minute, pana devine auriu. Lasa sa se raceasca complet, apoi taie blatul in doua, pe orizontala.
Crema:
Bate smantana lichida pana obtii o frisca ferma. Dizolva gelatina in apa fierbinte si las-o putin sa se racoreasca. Incorporeaza in frisca migdalele macinate, zaharul pudra, esenta de vanilie si gelatina dizolvata. Amesteca rapid.
Asamblare:
Intinde crema peste prima jumatate a blatului, niveleaza si acopera cu cealalta jumatate. Apasa usor si uniform pentru a fixa blaturile. Netezeste marginile si da la rece pentru cateva ore (ideal peste noapte).
Servire:
Taie cu un cutit ascutit trecut prin apa fierbinte in felii dreptunghiulare. Presara cu zahar pudra vanilat inainte de servire.