
Aceasta reteta de pogacele cu branza de vaci a fost un adevarat hit intr-o bucatarie de familie, iar acum poate deveni preferata ta. Se prepara usor, se coc direct dimineata din aluatul pastrat peste noapte la frigider si nu necesita formare individuala – doar tai in patratele si gata! Exterior crocant, interior pufos si aerat, iar aroma de unt si branza te cucereste instant.
Ingrediente (pentru aprox. 2-3 tavi mari):
500 g faina alba
25 g drojdie proaspata
80 ml lapte caldut
1 lingurita zahar
250 g branza grasa de vaci (de tipul cremos)
1 ou
100 g unt topit
1 lingura rasa de sare
120 g smantana 20% grasime
1 ou pentru uns deasupra
cascaval ras pentru decor (dupa gust)
Mod de preparare:
Intr-un bol mic, amesteca laptele caldut cu zaharul si sfarama drojdia. Amesteca usor pana se dizolva.
Intr-un bol mare, pune faina, branza de vaci, oul, untul topit, sarea, smantana si amestecul cu drojdie. Framanta pana obtii un aluat moale, dar nelipicios. Daca este prea lipicios, mai adauga putina faina.
Pe o suprafata presarata cu faina, intinde aluatul intr-o foaie subtire (3–4 mm). Ruleaza de-a lungul marginii lungi ca pe un rulou.
Impatureste ruloul sub forma de melc, pune-l intr-un bol mare, acopera si lasa-l la frigider peste noapte.
Dimineata, lasa aluatul 15 minute sa se „dezmeticeasca” la temperatura camerei. Intinde-l din nou subtire, apoi impatureste-l astfel: de jos in sus si de sus in jos (in 3 straturi), apoi din stanga si din dreapta tot spre mijloc (alt set de 3 straturi). Intoarce aluatul cu imbinarile in jos si lasa-l sa se odihneasca 10 minute.
Intre timp, bate oul pentru uns si rade cascavalul. Preincalzeste cuptorul la 200°C, functie de coacere sus-jos.
Intinde aluatul la grosimea de un deget mic si taie patrate de aproximativ 2×2 cm.
Asaza-le pe 2-3 tavi mari tapetate cu hartie de copt. Nu trebuie sa fie foarte distantate – vor creste in inaltime.
Unge fiecare patratel cu ou batut si adauga putin cascaval ras in centru – doar cateva fire sunt suficiente.
Lasa-le sa creasca 10–15 minute, apoi coace-le in cuptorul preincalzit, timp de aproximativ 15–20 de minute, pana devin aurii deasupra si dedesubt (partile laterale vor ramane mai deschise la culoare). Ai grija sa nu le usuci prea tare.
Sfat:
Poti experimenta cu alte tipuri de branza sau poti adauga seminte pentru decor. Sunt ideale pentru mic dejun, pachet sau gustare alaturi de o cafea sau ceai.
Pofta buna!