Placinta pufoasa cu mere

Ingrediente pentru aluat
500 g faina
1 plic praf de copt (10 g)
200 g zahar
1 ou
150 g untura
200 g smantana
Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura de mere
Mere rase (cantitatea depinde de tava – aprox. 1–1,5 kg)
Zahar dupa gust
Scortisoara (optional)

Metoda de preparare

  1. Pregatirea aluatului
    Amesteca faina cu praful de copt, zaharul si sarea.
    Adauga untura, oul si smantana.
    Framanta pana obtii un aluat omogen.
    Imparte aluatul in doua bucati egale.
  2. Formarea foilor
    Intinde fiecare bucata in foaie subtire, de dimensiunea tavii (tip tava mare de aragaz).
    Unge tava cu grasime si tapeteaza cu faina.
  3. Asamblare
    Asaza prima foaie in tava.
    Pune merele rase crude (eu nu le calesc niciodata, pentru ca se gatesc in cuptor si raman mai gustoase).
    Presara zahar si scortisoara dupa gust.
    Acopera cu cea de-a doua foaie.
    Inteapa foaia de sus cu o furculita pentru a permite iesirea aburilor.
    Unge deasupra cu un ou batut.
  4. Coacere
    Coace prajitura la temperatura moderata (160–170°C) pana devine aurie.
    Las-o sa se raceasca inainte de taiere.

Rezultatul: o prajitura frageda, cu aluat pufos si umplutura aromata.