
Cand iti doresti un desert simplu, dar cu un gust clasic, reconfortant si mereu apreciat de toti, incearca aceasta placinta cu mere incredibil de pufoasa. Are o textura delicata, umplutura aromata si este perfecta pentru orice moment al zilei. Se prepara usor si dispare de pe farfurii la fel de repede!
Ingrediente:
Pentru aluat:
4 galbenusuri
150 g margarina
30 g drojdie proaspata
300 g faina alba
50 ml lapte
1 lingurita zahar
1 praf de sare
Pentru uns:
1 ou batut
Pentru umplutura:
1,5 kg mere
Zahar dupa gust (aproximativ 100–150 g, in functie de cat sunt de dulci merele)
1 lingurita scortisoara macinata
40 g praf de budinca de vanilie
1 lingura pesmet
Mod de preparare:
Curata merele de coaja si seminte, apoi da-le pe razatoare. Pune-le intr-o cratita impreuna cu zaharul si scortisoara. Caleste-le la foc mediu pana scade lichidul. Lasa-le la racit, apoi adauga praful de budinca si amesteca bine.
Separat, bate cele 4 galbenusuri spuma impreuna cu margarina.
Dizolva drojdia in laptele caldut cu 1 lingurita de zahar si las-o 5-10 minute sa se activeze.
Amesteca spuma de galbenusuri cu drojdia activata, faina si un praf de sare. Framanta un aluat omogen si elastic.
Imparte aluatul in doua parti egale.
Tapeteaza o tava de 23 x 34 cm cu hartie de copt.
Intinde prima foaie de aluat si asaz-o in tava. Presara pesmetul uniform (ajuta la absorbtia sucului de la mere).
Adauga umplutura de mere si niveleaz-o.
Intinde a doua foaie de aluat si acopera placinta. Acopera tava cu un prosop curat si las-o la dospit 3 ore, la temperatura camerei.
Dupa dospire, unge aluatul cu ou batut si inteapa-l pe alocuri cu o furculita pentru a permite aburului sa iasa.
Coace placinta in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de aproximativ 35 de minute. Cand incepe sa se rumeneasca prea tare deasupra, acopera cu folie de aluminiu.
Lasa sa se raceasca putin, apoi portioneaza. Pofta buna!