Placinta cu mere pufoasa ca un nor – Desertul pe care toata familia il iubeste

Cand iti doresti un desert simplu, dar cu un gust clasic, reconfortant si mereu apreciat de toti, incearca aceasta placinta cu mere incredibil de pufoasa. Are o textura delicata, umplutura aromata si este perfecta pentru orice moment al zilei. Se prepara usor si dispare de pe farfurii la fel de repede!

Ingrediente:
Pentru aluat:
4 galbenusuri
150 g margarina
30 g drojdie proaspata
300 g faina alba
50 ml lapte
1 lingurita zahar
1 praf de sare
Pentru uns:
1 ou batut
Pentru umplutura:
1,5 kg mere
Zahar dupa gust (aproximativ 100–150 g, in functie de cat sunt de dulci merele)
1 lingurita scortisoara macinata
40 g praf de budinca de vanilie
1 lingura pesmet

Mod de preparare:
Curata merele de coaja si seminte, apoi da-le pe razatoare. Pune-le intr-o cratita impreuna cu zaharul si scortisoara. Caleste-le la foc mediu pana scade lichidul. Lasa-le la racit, apoi adauga praful de budinca si amesteca bine.
Separat, bate cele 4 galbenusuri spuma impreuna cu margarina.
Dizolva drojdia in laptele caldut cu 1 lingurita de zahar si las-o 5-10 minute sa se activeze.
Amesteca spuma de galbenusuri cu drojdia activata, faina si un praf de sare. Framanta un aluat omogen si elastic.
Imparte aluatul in doua parti egale.
Tapeteaza o tava de 23 x 34 cm cu hartie de copt.
Intinde prima foaie de aluat si asaz-o in tava. Presara pesmetul uniform (ajuta la absorbtia sucului de la mere).
Adauga umplutura de mere si niveleaz-o.
Intinde a doua foaie de aluat si acopera placinta. Acopera tava cu un prosop curat si las-o la dospit 3 ore, la temperatura camerei.
Dupa dospire, unge aluatul cu ou batut si inteapa-l pe alocuri cu o furculita pentru a permite aburului sa iasa.
Coace placinta in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de aproximativ 35 de minute. Cand incepe sa se rumeneasca prea tare deasupra, acopera cu folie de aluminiu.
Lasa sa se raceasca putin, apoi portioneaza. Pofta buna!