Placinta cu branza dulce – Frageda, cremoasa si gata intr-o clipa

Aceasta reteta de placinta cu branza dulce si aluat foietaj este ideala pentru zilele in care vrei ceva rapid, dar delicios. Umplutura fina si parfumata cu lamaie, textura frageda a aluatului si aspectul ingrijit o fac perfecta pentru orice masa in familie sau o gustare dulce langa cafea. E atat de simplu de facut, incat sigur vei repeta reteta!

Ingrediente pentru blat:
3 foi de aluat foietaj (aproximativ 750 g in total – 1,5 foi pentru baza si 1,5 pentru acoperit)
Ingrediente pentru umplutura:
1 kg branza dulce de vaci
200 g smantana fermentata (1 cutie)
3 galbenusuri
1 ou intreg
100–150 g zahar (dupa gust)
1 plic zahar vanilat (sau 10 g)
Coaja rasa de la 1 lamaie
3 linguri (aprox. 30 g) amidon alimentar
Albusurile de la cele 3 oua, batute spuma
Pentru uns deasupra:
1 ou batut amestecat cu putin lapte

Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:
Intinde foile de aluat foietaj (sau 1,5 foi) si asaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, de aproximativ 30 × 40 cm. Ridica usor marginile pe peretii tavii si inteapa baza cu o furculita pentru a preveni umflarea in timpul coacerii.
Prepararea umpluturii:
Intr-un bol mare, amesteca branza dulce, smantana, galbenusurile, oul intreg, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si amidonul pana obtii o compozitie omogena. La final, incorporeaza usor spuma din cele 3 albusuri batute tare.
Asamblarea placintei:
Toarna umplutura peste stratul de aluat din tava si niveleaza. Acopera cu restul de aluat (1,5 foi), inteapa din loc in loc cu o furculita si unge cu oul batut cu lapte.
Coacerea:
Coace placinta in cuptorul preincalzit la 170°C, timp de aproximativ 45 de minute, pana cand capata o culoare frumoasa, aurie.
Servire:
Lasa placinta sa se raceasca complet inainte de taiere. O poti pudra cu zahar vanilat sau zahar pudra si este excelenta atat simpla, cat si alaturi de fructe proaspete, stafide sau un strop de dulceata.

Sfaturi:
Pentru un gust fructat, adauga in umplutura afine, zmeura sau caise.
Daca iti plac deserturile mai dulci, poti dubla cantitatea de zahar vanilat sau adauga esenta de vanilie.
Poti incorpora stafide sau nuci tocate in branza pentru un plus de textura si savoare.

Pofta buna!