„Patura cusuta” – prajitura pufoasa cu branza care-ti mangaie sufletul

Daca esti in cautarea unei prajituri rapide, aromate si cu un aspect deosebit, „Prosivana deka” – sau cum ii spunem noi, „Patura cusuta” – este exact ce-ti trebuie. Este o prajitura pufoasa, cu blat de cacao si o umplutura fina de branza, dispusa in model de grilaj. Usor de facut, perfecta pentru servit cu o cafea sau la o masa festiva in familie.

Ingrediente pentru aluat:
250 g faina (tip 650 sau faina obisnuita)
200 g zahar
200 ml ulei
200 ml apa
3 oua
1 plic praf de copt (10 g)
3 linguri cacao (aprox. 30 g)
Ingrediente pentru umplutura de „cusut” (grilaj):
500 g branza de vaci (tvaroh sau branza dulce bine scursa)
2 galbenusuri
1 plic budinca de vanilie (cca. 37–40 g)
50–80 g zahar (dupa gust)

Mod de preparare:

  1. Prepararea aluatului:
    Intr-un bol mare, amesteca toate ingredientele pentru aluat: faina, zaharul, uleiul, apa, ouale, praful de copt si cacaua.
    Omogenizeaza bine pana obtii un aluat neted si fara cocoloase.
    Toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina (sau cu hartie de copt). Dimensiunea ideala: aprox. 30×20 cm.
  2. Pregatirea umpluturii:
    Intr-un alt bol, amesteca branza de vaci cu galbenusurile, zaharul si praful de budinca.
    Amesteca bine pana obtii o crema densa si omogena.
  3. Decorare si coacere:
    Pune crema de branza intr-un pos (sau intr-o punga de plastic taiata la un colt) si traseaza un model de grilaj peste aluatul din tava – de aici vine si numele prajiturii.
    Coace in cuptorul preincalzit la 175°C timp de 30–40 de minute, pana cand prajitura se rumeneste usor si este coapta in interior.
    Lasa sa se raceasca complet inainte de portionare.

Sfat:
Poti adauga in umplutura coaja rasa de lamaie sau stafide, pentru un plus de aroma. Se pastreaza bine la frigider 2–3 zile si este chiar mai gustoasa a doua zi.