
Un preparat simplu, satios si aromat, care poate fi servit atat cald, cat si rece. Pateul de oua este o alternativa delicioasa la variantele clasice din carne si se potriveste de minune pe masa de sarbatoare, dar si ca gustare de zi cu zi. Secretul sta in condimentele bine alese si in echilibrul dintre oua, legume si verdeturi.
Ingrediente:
10 oua fierte tari (marime medie)
1 catel de usturoi
2 cepe medii (aprox. 220 g)
2 linguri ulei din conserva de rosii uscate
3 bucati rosii uscate in ulei (aprox. 30 g)
1 lingurita sare (se mai adauga dupa gust)
piper dupa gust
2 lingurite rase mustar delicat
2 linguri cu varf smantana acra (18%)
1 lingurita ierburi de Provence
2 linguri cu varf marar tocat
1 lingura cu varf patrunjel tocat
40 g ceapa verde (frunze de la o legatura mica)
⅓ lingurita boia iute
¼ lingurita turmeric
1 lingurita oregano
3 linguri gris (aprox. 30 g)
2 oua crude (marime medie)
Optional: 50 g cascaval ras sau 100 g ciuperci calite.
Mod de preparare:
Fierbeti ouale tari, decojiti-le si tocati-le marunt sau dati-le pe razatoare mare.
Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste intr-o tigaie cu uleiul din rosiile uscate, pana devine sticloasa.
Adaugati usturoiul zdrobit si rosiile uscate taiate bucatele, mai lasati pe foc 30 de secunde, apoi opriti focul si lasati sa se raceasca.
Amestecati ouale fierte cu legumele calite si racite. Incorporati smantana, mustarul, condimentele, mararul, patrunjelul si ceapa verde tocata.
Potriviti gustul cu sare si piper.
Adaugati ouale crude si grisul, amestecand bine pana la omogenizare.
Turnati compozitia intr-o tava de chec (23×10 cm) tapetata cu hartie de copt.
Coaceti la 180°C timp de 50–60 de minute, pana cand se rumeneste frumos deasupra.
Lasati pateul sa se raceasca in forma 15 minute, apoi scoateti-l pe un platou si raciti complet.
Se serveste cu sos de usturoi sau sos tartar.