Pasca simpla, cu branza dulce si aroma de vanilie

Ingrediente pentru o pasca (tava rotunda de 24 cm):
Pentru compozitia de branza:
1 kg branza alba grasa, bine scursa si trecuta prin sita de 3 ori
6 oua
150 g unt topit si racit
150 g zahar
2 linguri amidon de cartofi (aprox. 20 g)
1 lingura gris (aprox. 12 g)
miezul de la 1 baton de vanilie
un praf de sare
Pentru glazura:
50 g ciocolata neagra (minim 60% cacao)
50 g unt
25 g zahar
60 ml lapte fierbinte (aprox. 1/4 cana)

Mod de preparare:
Tapeteaza o tava rotunda (tort) cu hartie de copt, formand cute decorative pe margini. Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat jumatate din cantitatea de zahar, pana obtii o spuma tare si lucioasa.
Intr-un alt bol, bate galbenusurile cu restul de zahar pana devin deschise la culoare. Adauga branza, miezul de vanilie, amidonul, grisul si, la final, untul topit si racit. Mixeaza usor pana la omogenizare.
Adauga albusurile batute in compozitie in mai multe transe, amestecand cu grija, de jos in sus, pentru a pastra aerul in aluat.
Toarna compozitia in tava. Asaza tava pe gratarul cuptorului, iar pe raftul inferior pune o tava mare sau un vas cu aprox. 1 litru de apa fierbinte pentru a crea aburi (sau inveleste forma in folie de aluminiu si pune-o direct intr-un vas cu apa fierbinte pana la jumatate). Dupa 10 minute, scade temperatura la 160°C si continua coacerea timp de inca 55 de minute. Daca suprafata se rumeneste prea repede, acopera cu folie de aluminiu.
Lasa pasca sa se raceasca in cuptor, cu usa inchisa. Nu deschide usa in timpul coacerii.
Topeste ciocolata la bain-marie impreuna cu untul, zaharul si laptele fierbinte. Amesteca pana devine o crema omogena. Toarna glazura pe centrul pastii racite si intinde usor spre margini.
Dupa ce glazura ajunge la temperatura camerei, pune pascaf la frigider pentru cateva ore, pana se intareste complet.