
Pandispanul este una dintre cele mai simple si apreciate prajituri din copilarie. Cu o textura aerata, gust delicat si o culoare aurie irezistibila, acest desert e perfect atat simplu, cat si ca baza pentru torturi sau prajituri cu crema si fructe. Reteta de mai jos te va ajuta sa obtii un pandispan perfect pufos, exact ca cel din imagine – fara praf de copt, doar cu ingrediente naturale si tehnici simple.
Ingrediente (pentru o tava de aproximativ 20×30 cm):
6 oua mari (la temperatura camerei)
180 g zahar
180 g faina alba (cernuta)
1 praf de sare
1 lingurita extract de vanilie (optional)
1 lingura de ulei (pentru extra finete – optional)
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 170°C (foc mediu, fara ventilatie). Tapeteaza tava cu hartie de copt sau unge-o cu putin ulei si presara faina.
Sparge ouale si separa albusurile de galbenusuri, avand grija sa nu ramana urme de galbenus in albus.
Adauga un praf de sare peste albusuri si bate-le cu mixerul pana devin o spuma tare. Incepe sa adaugi zaharul treptat, in 3-4 transe, mixand continuu pana cand obtii o bezea ferma si lucioasa.
Adauga galbenusurile, unul cate unul, amestecand usor cu spatula sau mixerul la viteza mica. Poti adauga si extractul de vanilie pentru un plus de aroma.
Incorporeaza faina cernuta in 2-3 transe, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus, ca sa nu pierzi din aerul acumulat. Daca alegi sa folosesti ulei, adauga-l acum, amestecand delicat.
Toarna compozitia in tava si niveleaza usor. Coace pandispanul timp de 30-35 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute!
Dupa coacere, lasa pandispanul sa se raceasca in tava 5-10 minute, apoi rastoarna-l pe un gratar si indeparteaza hartia de copt. Lasa-l sa se raceasca complet inainte de a-l felia.
Sfaturi utile:
Daca vrei un pandispan cu aroma de lamaie sau portocala, adauga putina coaja rasa in compozitie.
Nu folosi praf de copt – albusurile batute ofera suficienta crestere.
Poti transforma pandispanul intr-un tort minunat, umplandu-l cu crema si fructe proaspete.
Acest pandispan simplu si pufos te va cuceri de la prima felie. Fie ca-l servesti ca atare, cu un pahar de lapte, fie ca il transformi intr-un desert festiv, rezultatul va fi mereu pe placul tuturor!