
Ingrediente (pentru o tava medie de chec):
150 g faina alba
100 g zahar
100 g unt moale (la temperatura camerei)
100 g branza de vaci (sau ricotta)
60 g smantana grasa (minim 20%)
2 oua mari
120 g stafide
1,5 lingurite praf de copt
1 praf de sare
1 lingurita esenta de vanilie (optional)
1 lingurita coaja de lamaie rasa (optional)
1 lingurita faina pentru tavalit stafidele
Zahar pudra pentru decor
Mod de preparare:
Pune stafidele in apa fierbinte pentru 5 minute, apoi scurge-le bine si tamponeaza-le usor cu un prosop de hartie.
Tavaleste-le printr-o lingurita de faina – astfel nu se vor lasa la fundul tavii in timpul coacerii.
Aluatul:
Intr-un bol adanc, bate ouale cu zaharul si sarea pana cand devin spumoase.
Adauga untul moale, branza de vaci, smantana si amesteca bine cu un tel sau mixer.
Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si optional vanilia si coaja de lamaie.
Incorporeaza usor stafidele in compozitie cu o spatula.
Coacerea:
Toarna aluatul intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt.
Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-40 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
Lasa prajitura sa se raceasca in tava 10 minute, apoi scoate-o si pudreaz-o cu zahar.
💡 Sfat: Poti inlocui stafidele cu merisoare, bucatele de caise uscate sau nuci pentru variante diferite.