
Un preparat uitat din bucataria traditionala sovietica, pastrat cu grija de strabunicile noastre, revine in actualitate. Aceasta reteta simpla si hranitoare, facuta din cartofi, oua si verdeturi, este o alternativa delicioasa la clasicele placinte sau chiar la papanasi. Crocante la exterior si moi in interior, aceste painici sunt perfecte pentru un pranz rapid sau o cina gustoasa.
Ingrediente pentru aluat:
350 g cartofi fierti
200 ml apa in care au fiert cartofii
1 lingura zahar
8 g drojdie uscata
1 lingurita sare
1 ou
600 g faina
2 linguri ulei vegetal
Ingrediente pentru umplutura:
4 oua fierte tari
50 g unt
verdeata tocata (ceapa verde, marar, patrunjel)
sare si piper negru, dupa gust
Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:
Cartofii fierti se paseaza si se amesteca cu apa in care au fiert. Adaugati zaharul, sarea, drojdia, oul si uleiul. Incorporati treptat faina pana obtineti un aluat moale, dar elastic. Acoperiti si lasati la dospit circa 40-60 de minute.
Umplutura:
Ouale fierte tari se toaca marunt si se amesteca cu untul moale si verdeturile. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Formarea painicilor:
Impartiti aluatul in bucati egale, aplatizati fiecare bucata si puneti in mijloc cate o lingura de umplutura. Inchideti marginile si modelati in forma de turtite.
Prajirea:
Prajiti-le intr-o tigaie cu putin ulei, la foc mediu, pana devin aurii si crocante pe ambele parti.
Servirea:
Se servesc calde, cu smantana sau chiar simple, fiind foarte satioase.