Negresa rapida de post

Pentru aceasta prajitura vom folosi o cana de 250 ml ca instrument de masurare.

Ingrediente
2 cani de faina (aprox. 300 g)
¾ cana zahar (aprox. 150 g)
1 cana apa plata sau minerala
½ cana ulei
2 linguri fulgi de cocos (optional)
4 linguri gem de prune sau orice alt gem preferat
2 linguri cacao
100 g nuci tocate
1 fiola esenta de rom
1 plic de praf de copt sau 1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu
un praf de sare

Mod de preparare
Pregatirea cuptorului si a tavii:
Preincalzim cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt o tava de aproximativ 24×24 cm. Daca folositi o tava mai mare, ajustati cantitatile ingredientelor.
Prepararea bazei lichide:
Intr-un bol incapator punem zaharul, apoi adaugam treptat apa, uleiul, sarea, esenta de rom, gemul si fulgii de cocos. Dupa fiecare ingredient, amestecam cu un tel pana se incorporeaza bine.
Adaugarea ingredientelor uscate:
Cernem faina tip 000 impreuna cu cacao si praful de copt. Le incorporam treptat in compozitia lichida.
Daca optati pentru bicarbonat, acesta trebuie stins in putin otet sau zeama de lamaie si adaugat la inceput, odata cu apa si uleiul.
Omogenizarea si completarea cu nuci:
Amestecam cu telul pana obtinem un aluat uniform, apoi adaugam nucile tocate.
Coacerea:
Turnam aluatul in tava si coacem aproximativ 40 de minute.
Dupa 35 de minute putem verifica starea prajiturii cu o scobitoare: daca iese curata, negresa este gata; daca ramane aluat pe scobitoare, o mai lasam 5–7 minute si repetam testul.
Racirea si servirea:
Dupa coacere, lasam prajitura sa se racoreasca in tava, apoi o scoatem impreuna cu hartia de copt si o asezam pe un gratar sau pe un tocator.
Cand este complet rece, presaram zahar pudra si o taiem in portii.