
Ingrediente pentru blat:
150 g unt
180 g zahar
2 oua mari
1 lingurita esenta de vanilie
50 g cacao
100 g ciocolata neagra (topita)
120 ml lapte
180 g faina
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
150 g afine proaspete sau congelate (scurse bine)
Ingrediente pentru glazura:
100 g zahar pudra
3–4 linguri suc de afine (sau afine zdrobite si strecurate)
1 lingura lapte (optional, pentru consistenta)
Mod de preparare
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava patrata (aprox. 20×20 cm) cu hartie de copt.
Topeste untul si ciocolata impreuna, la bain-marie sau in cuptorul cu microunde. Lasa sa se racoreasca usor.
Intr-un bol mare, bate ouale cu zaharul pana se deschid la culoare si devin usor spumoase. Adauga esenta de vanilie.
Incorporeaza mixul de unt si ciocolata topita, apoi adauga laptele.
Separat, amesteca ingredientele uscate: faina, cacao, praful de copt si sarea. Incorporeaza-le treptat in compozitia lichida, amestecand usor, fara sa bati prea mult.
Adauga afinele, amestecand usor cu spatula, ca sa nu se zdrobeasca.
Toarna compozitia in tava si coace timp de 25-30 de minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese cu cateva firimituri umede (nu lichida).
Lasa negresa sa se raceasca complet in tava.
Pentru glazura:
Amesteca zaharul pudra cu sucul de afine, pana obtii o consistenta usor densa, dar curgatoare. Daca e prea groasa, adauga cateva picaturi de lapte.
Toarna glazura peste prajitura rece, intinde uniform si lasa sa se intareasca 15–20 minute inainte de a o taia.
💡 Sfaturi:
Poti folosi si afine congelate, dar scurge-le bine inainte.
Pentru un efect vizual deosebit, adauga cateva afine intregi peste glazura inainte de servire.
Glazura cu suc de afine ofera o nota usor acrisoara, care echilibreaza perfect dulceata blatului.