Napoleon la pahar – desert rapid, fin si cu texturi irezistibile

Daca vrei sa impresionezi rapid cu un desert rafinat, dar fara batai de cap, acest Napoleon la pahar este solutia perfecta. Textura crocanta a bazei de firimituri aurii se imbina armonios cu un strat fin de crema de vanilie, creand o combinatie perfecta intre gust si consistenta. In plus, il poti personaliza usor cu fructe proaspete, cacao sau pudra de zahar, pentru un rezultat spectaculos in doar cateva ore.

Ingrediente pentru firimiturile crocante:
120 g unt rece (pentru o textura mai frageda)
180 g faina de grau
20 g zahar
Un praf de sare
Ingrediente pentru crema de vanilie:
300 ml lapte
60 g zahar
2 galbenusuri de ou (pentru un plus de cremozitate)
20 g faina de grau
30 g unt

Mod de preparare:
Prepararea firimiturilor crocante:
Amesteca faina, sarea si zaharul intr-un bol.
Rade untul rece direct in bol si framanta rapid cu varful degetelor pana obtii o textura asemanatoare nisipului umed.
Pune amestecul intr-o tigaie si prajeste la foc mic, amestecand continuu, timp de 8–10 minute, pana devine auriu.
Lasa firimiturile sa se raceasca complet.
Prepararea cremei:
Intr-o craticioara cu fund gros, bate galbenusurile cu zaharul pana se omogenizeaza.
Adauga treptat laptele, amestecand usor, apoi incorporeaza faina. Amesteca bine, pentru a nu ramane cocoloase.
Pune la foc mic si gateste, amestecand constant, pana crema se ingroasa (aprox. 6–10 minute).
Ia de pe foc, adauga untul si amesteca pana se topeste complet.
Lasa crema sa se raceasca.
Montarea desertului:
In pahare sau boluri, pune un strat de firimituri (aprox. 2 linguri), urmat de un strat de crema (aprox. 2 linguri).
Repeta straturile pana umpli recipientul.
Lasa la frigider cel putin 1 ora inainte de servire.
Decorare:
Orneaza cu fructe proaspete, pudra de cacao sau zahar pudra, dupa gust.