Minunea cu Foi Fragede si Crema Vanilata – Rapid de facut, imposibil de uitat

Aceasta prajitura spectaculoasa, cunoscuta in multe gospodarii drept „Alba ca Zapada” sau „Prajitura cu crema de vanilie si foi fragede”, este un desert clasic, fin, aerat si cu un gust inconfundabil. Ideala pentru sarbatori sau momente speciale, aceasta prajitura aduce un echilibru perfect intre foi fragede si o crema catifelata de lapte si unt.

Ingrediente:
Pentru foi (3-4 bucati):
500 g faina
150 g zahar
100 g unt sau margarina
2 oua
5 linguri lapt
1 lingurita bicarbonat de sodiu stins in zeama de lamaie sau otet
1 plic zahar vanilat
Un praf de sare
Pentru crema:
800 ml lapte
6 linguri faina (sau amidon alimentar)
200 g zahar
250 g unt (la temperatura camerei)
Coaja rasa de la o lamaie
Zeama de la o lamaie
1 plic zahar vanilat

Mod de preparare:

  1. Prepararea foilor:
    Intr-un bol mare, amesteca ouale cu zaharul, untul topit, laptele, sarea si vanilia.
    Adauga treptat faina cernuta si bicarbonatul stins.
    Framanta pana obtii un aluat omogen si nelipicios, apoi imparte-l in 3-4 parti egale.
    Intinde fiecare bucata intr-o foaie subtire si coace-le pe dosul tavii tapetate cu hartie de copt, la 180°C, timp de 8-10 minute, pana devin usor aurii.
  2. Prepararea cremei:
    Fierbe laptele impreuna cu faina (sau amidonul) si zaharul, amestecand continuu pana se ingroasa ca o budinca.
    Lasa crema sa se raceasca complet.
    Separat, freaca untul cu zaharul vanilat, coaja si zeama de lamaie.
    Incorporeaza treptat crema de lapte racita in compozitia cu unt, mixand pana devine omogena si fina.
  3. Asamblarea prajiturii:
    Asaza prima foaie pe o tava si intinde uniform un strat de crema.
    Continua alternativ cu foaie si crema, terminand cu o foaie.
    Acopera prajitura cu folie alimentara si pune o greutate deasupra.
    Las-o la rece minimum 6-8 ore sau ideal peste noapte pentru a se fragezi foile.
  4. Servire:
    Se taie in patrate sau romburi si, optional, se presara cu zahar pudra inainte de servire.

Perfecta pentru evenimente festive sau pur si simplu pentru a-ti rasfata familia, aceasta prajitura clasica va deveni rapid preferata tuturor.