
Daca iti place pizza, dar vrei ceva rapid, usor de preparat si potrivit pentru orice moment al zilei, aceste mini pizza (pizzerinki) sunt alegerea perfecta! Se potrivesc de minune pentru pachetul de pranz, o gustare la birou sau chiar o seara relaxanta in familie. Se mananca la fel de bine calde sau reci, iar ingredientele pot fi adaptate dupa gust.
Ingrediente (pentru aproximativ 8 mini pizza):
Pentru aluat:
180 g faina de grau (tip pentru pizza)
110 ml lapte caldut
25 g drojdie proaspata
½ lingurita sare
½ lingurita zahar
2 linguri ulei
Pentru topping:
100 g sunca fiarta sau presata, taiata cubulete
5–6 ciuperci proaspete, feliate
150 g cascaval mozzarella ras
3 linguri pasta de rosii
4 linguri ketchup
½ lingurita busuioc uscat
2 linguri ceapa prajita crocanta (optional, pentru gust si textura)
Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:
Intr-un bol, pune drojdia sfaramata si toarna laptele caldut peste ea. Amesteca pana se dizolva complet. Adauga sarea, zaharul, uleiul si faina, apoi framanta pana obtii un aluat moale, elastic si omogen. Acopera bolul cu un prosop curat si lasa-l la dospit timp de aproximativ 40–50 de minute, pana isi dubleaza volumul.
Pregatirea toppingului:
Taie sunca cubulete mici, iar ciupercile in felii subtiri. Amesteca pasta de rosii cu ketchupul si busuiocul uscat pentru a obtine un sos aromat.
Formarea mini-pizzelor:
Cand aluatul a crescut, framanta-l usor pe o suprafata presarata cu faina. Imparte-l in 8 bucati egale si intinde fiecare bucata sub forma de disc (aprox. 10–12 cm diametru).
Asamblarea:
Asaza mini pizzele pe o tava tapetata cu hartie de copt. Unge fiecare cu sosul de rosii, apoi adauga ciupercile, sunca, ceapa prajita si, la final, presara cascavalul ras.
Coacerea:
Coace mini pizzele in cuptorul preincalzit la 190°C timp de 13–15 minute, pana cand aluatul devine auriu si cascavalul se topeste frumos.
Sfat util:
Poti personaliza reteta adaugand masline, porumb, ardei sau chiar felii de rosii. Aluatul este perfect pentru orice combinatie preferata!


