Mini eclere rotunde cu crema de budinca si caramel

Aceste mini eclere sunt combinatia perfecta intre un aluat oparit pufos, o crema de budinca catifelata, frisca cu caramel pregatita din timp si un topping dulce cu note de caramel. Desi par complicate, reteta este explicata pas cu pas si rezultatul este un desert de cofetarie pe care il poti pregati acasa.

Ingrediente
Aluat oparit:
200 ml apa
70 g ulei
160 g faina alba
4 oua
un praf de sare
Crema:
500 ml lapte
2 plicuri praf de budinca tip „Zlatý klas” (cca 80 g in total)
100 g zahar tos
1 plic zahar vanilat (cca 8 g)
1 galbenus
125 g unt
3 linguri rom
Frisca cu caramel:
5 linguri zahar tos (aprox. 100 g)
500 ml smantana pentru frisca (32-35% grasime)
Fondant caramel (optional):
4 linguri zahar tos (aprox. 80 g)
200 ml lapte cald
zahar pudra (aprox. 500 g, in functie de consistenta)

Mod de preparare

  1. Cu o zi inainte – baza pentru frisca cu caramel:
    Caramelizeaza 5 linguri de zahar intr-o craticioara uscata.
    Toarna 250 ml de smantana lichida si amesteca pana se dizolva caramelul.
    Raceste si pastreaza la frigider pana a doua zi.
  2. Aluatul oparit:
    Pune intr-o cratita uleiul, apa si sarea; adu la fierbere.
    Adauga faina dintr-o data si amesteca energic pana cand aluatul se desprinde de peretii vasului.
    Lasa la racit, apoi incorporeaza ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare.
    Cu un pos, formeaza cercuri pe o tava neunsa (noua sau in stare buna).
    Pulverizeaza deasupra aprox. 150 ml apa rece.
    Coace la 200°C timp de 12 minute, apoi coboara la 170°C si continua coacerea pana sunt aurii. Nu deschide cuptorul in timpul coacerii.
  3. Crema de budinca:
    Fierbe laptele cu praful de budinca, galbenusul si zaharul, pana obtii o crema groasa.
    Presara zaharul vanilat la suprafata si lasa sa se raceasca.
    Incorporeaza untul si romul in crema usor calduta.
  4. Frisca cu caramel:
    Bate restul de 250 ml smantana lichida.
    Adauga baza de caramel pregatita cu o zi inainte si mixeaza pana devine o frisca ferma.
  5. Asamblare:
    Taie fiecare ecler pe jumatate.
    Umple cu un strat de crema de budinca, apoi cu frisca de caramel.
    Acopera cu partea superioara a aluatului.
  6. Fondant caramel (optional):
    Caramelizeaza zaharul, adauga laptele cald si fierbe pana se dizolva.
    Raceste si incorporeaza zahar pudra pana obtii o glazura densa.
    Glazureaza partea de sus a eclerelor.

Rezultatul? Aproximativ 30 de mini-eclere, aurii, parfumate si irezistibile.