
Ingrediente pentru aluat:
450 g faina
200 ml lapte
80 g zahar tos
50 g margarina topita
1 plic drojdie (aprox. 7 g uscata sau 25 g proaspata)
1 ou
1 plic zahar vanilat
un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
250 g branza de vaci
300 ml lapte
stafide (dupa gust)
coaja rasa de lamaie (dupa gust)
1 plic budinca de vanilie (aprox. 40 g)
100 g zahar tos
1 plic zahar vanilat
Metoda de preparare
Pregatirea aluatului
Incalzeste usor 100 ml lapte (din cantitatea totala), adauga drojdia si o lingurita de zahar, apoi lasa 10 minute pana devine spumoasa.
Intr-un bol mare, amesteca faina cu restul zaharului, zaharul vanilat si sarea.
Adauga margarina topita, oul, restul de lapte si amestecul cu drojdie.
Framanta pana obtii un aluat elastic si neted.
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul la dospit aproximativ 1 ora, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Pregatirea umpluturii
Intr-o craticioara, amesteca laptele cu budinca de vanilie, zaharul si zaharul vanilat.
Fierbe la foc mediu, amestecand continuu, pana budinca se ingroasa.
Lasa sa se raceasca complet.
Intr-un bol, amesteca budinca racita cu branza de vaci, stafidele si coaja rasa de lamaie.
Formarea melcilor
Presara faina pe masa si intinde aluatul dospit intr-un dreptunghi de aproximativ 0,5 cm grosime.
Intinde uniform umplutura de branza pe toata suprafata.
Ruleaza strans aluatul, apoi taie felii de 2–3 cm grosime.
Asaza melcii pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ei.
Coacerea
Unge fiecare melc cu ou batut.
Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15–20 de minute, pana devin aurii.
Servirea
Dupa racire, presara cu zahar pudra din belsug.