Legenda celor doi lupi. Iti va ramane in minte si in suflet toata viata

Va prezentam o poveste despre modul in care gandurile, cuvintele si faptele personale contribuie la formarea si dezvoltarea caracterului nostru. Reprezinta o parabola simpla despre viata si despre ce vrem sa devenim.

A fost odata un batran indian care si-a chemat nepotii in jurul sau pentru a le spune o poveste. S-au asezat cu totii in jurul focului si apoi bunicul a inceput sa le spuna povestea.

  • Eu sunt campul de bataie dintre doi lupi: unul alb si unul negru.

Lupul alb este bun, bland si inofensiv. El traieste in armonie cu tot ceea ce se gaseste in jurul lui si nu se simte atacat atunci cand nimeni n-a avut aceasta intentie. Lupul bun lupta doar daca e corect sa o faca si cand trebuie, pentru a se proteja pe el sau pentru a-si apara familia. Are grija de toti ceilalti lupi din haita sa si nu se comporta niciodata altfel decat este.

Dar in interiorul meu traieste si un lup negru, iar acesta este foarte diferit. El este agitat, manios, nemultumit, invidios si temator. Pana si cel mai neinsemnat lucru il face sa izbucneasca intr-o criza de furie. Se lupta cu toata lumea, tot timpul, fara niciun motiv. Nu poate gandi limpede, pentru ca lacomia de a avea mai mult, mania si ura il coplesesc. Dar este o manie inutila, dragilor, deoarece aceasta manie nu va schimba nimic. El cauta cearta oriunde merge si de aceea o gaseste cu mare usurinta. Nu are incredere in nimeni si nu are prieteni adevarati.

De multe ori era tare obositor sa traiesc cu acesti doi lupi in mine. Amandoi se luptau ca sa imi domine spiritul…

Nepotii au stat tacuti si inmarmuriti cu ochii la bunicul lor, cand unul dintre ei l-a intrebat:

  • Bunicule, care dintre lupi va castiga?

Bunicul a zambit, raspunzand:

  • Daca ii hranesti cum trebuie, ambii castiga. Vezi tu, daca il hranesc doar pe cel alb, cel negru ma va pandi neincetat pentru atentie. O sa fie mereu furios si in lupta cu lupul alb. Insa daca ii dau voie sa existe, atunci ambii lupi pot fi in echilibru. Lupul negru are multe calitati folositoare, el este puternic, neinfricat, tenace, curajos. Lupul alb are compasiunea si puterea de a recunoaste ce este bine pentru intreaga haita.
  • Lupul alb are nevoie de lupul negru alaturi de el. Daca il hranesti doar pe unul dintre ei, atunci cei doi ar deveni rapid incontrolabili. Hranindu-i cu compasiune pe amandoi, ei vor fi in armonie cu tine si intreaga lume. Oferindu-le atentie, lupta din interiorul tau dispare si apare calmul. Odata calm poti sa auzi si sa simti drumul cel mai potrivit pentru tine.