
Aceasta prajitura simpla si aromata, mostenita din caietele vechi de retete, este una dintre acele dulciuri care aduc inapoi mirosul verii si amintirile copilariei. Combinatia clasica de visine acrisoare, dulceata de caise si nuca macinata face ca fiecare felie sa fie un rasfat echilibrat si reconfortant. Perfecta pentru o dupa-amiaza linistita alaturi de o cafea sau ceai.
🍰 Ingrediente (pentru tava de 22 × 32 cm):
250 g faina
10 g praf de copt (1 plic)
150 g zahar pudra
16 g zahar vanilat (2 plicuri)
1 lingurita scortisoara macinata
Coaja rasa de la 1 lamaie
4 oua mari
100 g unt moale
100 ml lapte
50 g nuca macinata
150 g dulceata de caise
500 g visine fara samburi, bine scurse (pot fi proaspete sau din compot)
Mod de preparare:
Pregatirea compozitiei de baza:
Intr-un bol mare, bate cu mixerul zaharul pudra, zaharul vanilat, untul moale si cele 4 oua intregi pana devin spumoase.
Adaugarea ingredientelor lichide:
Toarna laptele si dulceata de caise, apoi amesteca totul pana la omogenizare completa.
Combinarea ingredientelor uscate:
Intr-un alt bol, amesteca faina cu praful de copt, scortisoara, nuca macinata si coaja rasa de lamaie. Incorporeaza acest amestec treptat in compozitia umeda, amestecand continuu.
Asamblare:
Tapeteaza tava cu hartie de copt sau unge-o cu unt si presara faina. Toarna aluatul uniform in tava si presara deasupra visinele bine scurse.
Coacere:
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 160°C (cu ventilatie) sau la 170–180°C (cuptor static), timp de 40–45 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Racire si servire:
Dupa coacere, lasa prajitura sa se raceasca in tava, apoi transfer-o pe un gratar pentru racire completa. Inainte de servire, o poti pudra cu zahar pudra dupa gust.