
Daca vrei un desert rapid, pufos ca un nor si plin de arome, aceasta reteta de guguluf este solutia ideala. Se prepara cat timp iti faci o cafea si e perfect pentru o zi in care vrei ceva dulce, dar fara efort. Se topeste in gura si cucereste prin simplitate. Iata cum il pregatesti!
📝 Ingrediente (pentru o forma medie de guguluf):
3 oua mari
200 g zahar
200 ml lapte
100 ml ulei (de floarea-soarelui, nu de masline)
250–300 g faina (in functie de marimea oualor – daca sunt mai mici, foloseste 250 g)
10 g zahar vanilat (1 plic)
10 g praf de copt (1 plic)
50 g fulgi de ciocolata (sau ciocolata tocata marunt)
👩🍳 Mod de preparare:
Intr-un bol adanc, bate ouale cu zaharul pana obtii o compozitie albicioasa, spumoasa si voluminoasa (aproximativ 3–4 minute cu mixerul).
Adauga laptele si uleiul, apoi mixeaza scurt pana la omogenizare.
Incorporeaza treptat faina cernuta, amestecata cu praf de copt si zaharul vanilat. Mixeaza pana obtii o compozitie neteda, fara cocoloase.
Adauga la final fulgii de ciocolata si amesteca usor cu o spatula sau lingura.
Toarna aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt. Bate usor forma de masa ca sa elimini bulele de aer.
Coace in cuptorul preincalzit la 160°C, timp de 40 de minute. Fa testul cu scobitoarea: daca iese curata, e gata.
Lasa prajitura sa se raceasca in forma, apoi rastoarn-o pe un platou.
Optional, poti decora cu zahar pudra sau glazura de ciocolata – dar este minunata si simpla.