
Daca iubesti gemurile de casa cu gust bogat si natural, aceasta reteta te va cuceri instant. Combinatia dintre dulceata prunelor si savoarea aparte a smochinelor creeaza un desert catifelat, care se pregateste la cuptor, fara conservanti si cu un minim de efort. Rezultatul? Un gem rafinat, perfect pentru prajituri, clatite sau chiar langa un platou de branzeturi fine.
Ingrediente:
2 kg prune
2 kg smochine
600 g zahar (se poate reduce la 400 g, in functie de cat de dulci sunt fructele si de preferinte)
Zeama de la 2 lamai
50 ml apa (pentru fundul tavii)
Optional: scortisoara macinata, cuisoare macinate
Mod de preparare:
Pregatirea fructelor – Spala si taie prunele si smochinele, apoi asaza-le intr-o tava incapatoare. Toarna 50 ml apa pe fundul tavii, pentru ca fructele sa nu se lipeasca.
Adaugarea zaharului – Presara zaharul deasupra fructelor, dar nu amesteca imediat. Lasa-l sa se topeasca treptat, in timpul coacerii. Cantitatea de zahar poate fi ajustata ulterior, dupa ce gusti compozitia.
Coacerea – Introdu tava in cuptorul preincalzit la 160°C si coace aproximativ 3 ore. Timpul poate varia in functie de cat de zemoase sunt fructele si de tipul cuptorului.
Amestecare si pasare – O data pe ora amesteca gemul. La jumatatea timpului (dupa cca 1,5 ore), paseaza cu un blender vertical pentru o textura fina. In ultima jumatate de ora, amesteca de mai multe ori (4–5 ori) ca sa nu se lipeasca.
Finalizarea – Cand gemul a capatat consistenta dorita, adauga zeama de lamaie. Daca iti place, poti aromatiza cu scortisoara sau cuisoare.
Conservarea – Toarna gemul fierbinte in borcane curate si uscate, inchide-le bine si lasa-le sa se raceasca in „patura” de dunst uscat.
Rezultatul este un gem matasos, dulce-acrisor, care pastreaza perfect aromele fructelor coapte. Ideal pentru dimineti de rasfat si deserturi elegante!