Gem de mure de casa – gros, parfumat, perfect pentru orice mic dejun

Nimic nu se compara cu gustul unui gem de mure facut in casa – dulce, dens, usor condimentat si plin de bucati de fruct. Perfect pentru paine prajita, clatite, terci de ovaz sau chiar ca umplutura pentru prajituri. Cu doar cateva ingrediente simple si o oala buna, vei obtine un gem de vis, mult mai savuros decat orice varianta din comert.

Ingrediente (pentru aproximativ 2 borcane mici):
600 g mure
200 g zahar
20 g amidon de porumb
1 g scortisoara macinata
1 g mix de condimente dulci, optional
2,5 ml suc de lamaie (aprox. ½ lingurita)

Mod de preparare:
Pune murele intr-o cratita mare de inox si zdrobeste-le usor cu un zdrobitor de cartofi sau un tel. Poarta un sort – murele pot stropi!
Amesteca zaharul cu murele pana cand fructele incep sa lase suc.
Ia o lingura de suc din amestecul de mure si amestec-o cu amidonul de porumb intr-un bol separat. Apoi toarna amestecul de amidon peste compozitia din cratita si incorporeaza-l bine.
Aduce totul la punctul de fierbere, amestecand constant. Fierbe pana cand gemul se ingroasa – aprox. 15 minute. Adauga scortisoara si allspice-ul, apoi opreste focul.
Lasa gemul sa se raceasca usor, apoi adauga sucul de lamaie si amesteca. Dupa racire completa, pune-l intr-un bol, acopera si da la frigider pana se raceste complet.

Sfaturi utile:
Ai grija la spuma: Gemul de mure face spuma la fiert. Poti adauga 1 g de unt (aprox. ¼ lingurita) pentru a reduce spumarea.
Fierbe pana capata consistenta gelatinoasa: Daca nu s-a inchegat, mai lasa-l la foc mic, amestecand constant.
Foloseste doar mure coapte bine: Au cel mai ridicat continut natural de pectina.
Curata bine murele: Spala-le inainte de zdrobire.
Nu folosi oala din aluminiu sau cupru: Poate altera gustul.
Vrei un gem fara samburi? Trece murele zdrobite printr-o sita fina sau tifon.
Nu prepara cantitati mari: Mai bine loturi mici, proaspete si aromate!

Un gem facut cu grija, aromat si deosebit de gustos, perfect pentru a aduce un strop de vara in fiecare dimineata!