
Ingrediente:
Pentru 4–5 portii
800 g carne de porc (ceafa sau cotlet, taiata felii groase de 1,5–2 cm)
2 cepe mari
3 catei de usturoi
2 linguri faina
400 ml supa de carne (sau apa fierbinte cu un cub concentrat)
200 ml smantana pentru gatit (cu 20–25% grasime)
2 linguri ulei
1 lingura unt
1 lingurita mustar (optional, pentru aroma)
1 lingurita cimbru uscat
1/2 lingurita boia dulce
sare si piper dupa gust
patrunjel proaspat pentru decor
Mod de preparare:
Pregatirea carnii:
Spala si sterge carnea cu un prosop de hartie. Bate usor fiecare bucata cu ciocanul de carne pentru a o fragezi. Condimenteaza cu sare, piper si boia dulce pe ambele parti.
Rumeneste carnea:
Intr-o tigaie mare, incalzeste uleiul si untul. Prajeste bucatile de carne la foc mediu, cate 3–4 minute pe fiecare parte, pana capata o crusta aurie. Scoate-le pe o farfurie si acopera-le.
Prepara sosul:
In aceeasi tigaie, adauga ceapa tocata marunt si caleste-o pana devine aurie.
Adauga usturoiul zdrobit si mai lasa 1 minut.
Presara faina si amesteca rapid, ca sa nu se formeze cocoloase.
Adauga lichidul:
Toarna treptat supa de carne, amestecand continuu. Cand sosul se ingroasa, adauga smantana si mustarul. Condimenteaza cu cimbru, sare si piper.
Gatirea finala:
Pune din nou bucatile de carne in tigaie, acopera cu capac si lasa sa fiarba la foc mic timp de 60–70 de minute, pana cand carnea devine frageda si sosul se leaga frumos.
Servirea:
Presara patrunjel proaspat tocat deasupra.
Se serveste cald, cu piure de cartofi, galuste de casa sau orez fiert.
💡 Sfaturi:
Poti adauga o lingura de vin alb sau coniac in sos pentru o aroma mai intensa.
Daca vrei un gust mai rustic, adauga o frunza de dafin si o jumatate de lingurita de chimen.