Friptura de porc aromata cu usturoi, ierburi si lamaie – frageda, suculenta si plina de savoare

Daca esti in cautarea unei fripturi suculente care sa umple casa cu arome irezistibile de usturoi, ierburi proaspete si lamaie, aceasta reteta este alegerea perfecta. Secretul consta intr-o marinada intens aromata si o coacere lenta, care pastreaza carnea frageda si suculenta. Ideal pentru o masa de duminica sau o ocazie speciala in familie.

Ingrediente principale:
1.200 g piept de porc (cu sorici, preferabil)
Pentru marinada:
6 catei de usturoi (tocati marunt)
10 g sare (aprox. 2 lingurite)
45 g ulei de masline (3 linguri)
rozmarin proaspat, dupa gust
cimbru proaspat, dupa gust
sucul de la 1 lamaie (cca 40 ml)
3 foi de dafin

Mod de preparare:

  1. Pregatirea marinadei aromate:
    Intr-un bol mic, amesteca usturoiul tocat cu sarea si uleiul de masline. Adauga rozmarinul si cimbrul tocate, apoi toarna sucul proaspat de lamaie. Amesteca bine pana obtii o pasta omogena.
  2. Marinarea carnii:
    Asaza pieptul de porc intr-o tava incapatoare si unge-l bine cu marinada, pe ambele parti. Acopera tava cu folie alimentara si lasa la frigider timp de 1-2 ore, ideal peste noapte pentru o aroma mai intensa.

3. Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 200°C. Scoate carnea din frigider, indeparteaza folia si asaza pe deasupra foile de dafin. Acopera tava cu hartie de copt si apoi cu folie de aluminiu. Coace timp de 1 ora, intorcand bucata de carne la jumatatea timpului, dupa 30 de minute.

4. Finalizare si servire:
Dupa coacere, lasa carnea sa se odihneasca 10 minute pentru a ramane frageda. Taie felii si serveste cu paine proaspata, cartofi copti sau piure fin de cartofi.

    ✨ Sfat bonus pentru o crusta crocanta:
    Daca iti doresti un sorici crocant, indeparteaza folia in ultimele 10 minute de coacere si lasa la rumenit la temperatura mai mare (220°C).

    Pofta buna!