Duo de Cafea si Vanilie: Prajitura aerata cu crema de galbenus si spuma de albus

Acest tort cu aroma delicata de cafea, vanilie si crema fiarta de galbenusuri este o experienta fina, eleganta si usor retro, perfecta pentru iubitorii deserturilor rafinate. Blatul pufos, spuma de albus cu cafea si crema onctuoasa formeaza un trio de arome care se completeaza ideal. Ideal pentru ocazii speciale sau momente cand vrei sa impresionezi prin gust si simplitate.

Ingrediente pentru blat:
Faina alba (tip 000) – 105 g
Zahar – 120 g
Praf de copt – 5 g
Oua – 6 bucati
Esenta de vanilie – dupa gust
Ingrediente pentru crema de galbenus:
Lapte – 400 ml
Unt – 180 g
Zahar – 130 g
Faina alba – 60 g
Galbenusuri – 3 bucati
Esenta de vanilie – dupa gust
Ingrediente pentru spuma de albus cu cafea:
Albusuri – 3 bucati
Zahar – 60 g
Cafea instant – 3 lingurite (aprox. 5 g)

Mod de preparare:
Pregatirea blatului:
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.
Se adauga zaharul treptat, apoi galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie.
Se incorporeaza treptat faina amestecata cu praful de copt.
Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180°C pana devine aurie (25-30 min). Se lasa la racit si se taie in doua foi subtiri.
Crema fiarta de galbenus:
Se amesteca laptele cu zaharul si faina intr-o craticioara.
Galbenusurile se bat spuma si se adauga in amestec.
Se fierbe la foc mic, amestecand constant, pana se ingroasa.
Se ia de pe foc, se adauga untul si vanilia, amestecand pana devine o crema fina.
Spuma de albus cu cafea:
Se bat albusurile spuma tare cu zaharul.
Se adauga cafeaua instant si se mixeaza pana se obtine o bezea densa.
Asamblare:
Pe primul strat de blat se intinde jumatate din spuma de albus cu cafea.
Se adauga uniform crema de galbenusuri.
Se acopera cu al doilea blat si se unge cu restul de spuma de albus.
Finalizare:
Se lasa la rece minimum 2-3 ore, ideal peste noapte, pentru ca aromele sa se aseze si textura sa se stabilizeze.