Desertul WOW cu Bezea, Cappuccino si Ciocolata – Prajitura care Cucereste Sarbatorile

Ingrediente
Bezea (se coc 2 foi identice)
Pentru o foaie de bezea
3 albusuri de ou (marimea L)
1 praf de sare
110 g zahar
10 g amidon de porumb (1 lingura rasa)
30 g mac uscat, intreg
80 g fulgi de cocos
👉 Important: Se prepara doua foi de bezea identice, folosind de doua ori aceleasi cantitati (nu se imparte compozitia).
Blat de cacao
3 oua mari (L), albusuri si galbenusuri separate
120 g zahar
70 g faina de grau (tip pentru prajituri)
30 g cacao neindulcita
5 g praf de copt (1 lingurita rasa)
80 ml ulei (recomandat: ulei de rapita sau floarea-soarelui)
Pentru insiropare
80 ml lichior de migdale
40 ml apa
Alternativ fara alcool:
70 ml apa
2 linguri suc de lamaie
10 g zahar pudra
Crema
500 ml smantana pentru frisca 30%, foarte rece
1 plic + 1 lingurita intaritor pentru frisca
20 g cappuccino instant (4 linguri) – aroma la alegere
150 g nuci maruntite fin
2 lingurite extract de vanilie
(sau zahar vanilat)
Glazura de ciocolata
80 g ciocolata cu lapte
90 g ciocolata neagra (min. 60% cacao)
200 ml smantana pentru frisca 30%
➕ Extra
Nuci tocate, pentru decor

👩‍🍳 Mod de preparare
1️⃣ Prima foaie de bezea
Preincalzeste cuptorul la 170°C, functia sus-jos.
Tapeteaza o tava de 24 × 28 cm cu hartie de copt.
Bate albusurile cu sarea pana devin spuma, apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana obtii o bezea densa si lucioasa.
Incorporeaza usor amidonul, macul si fulgii de cocos.
Toarna compozitia in tava, niveleaza si coace aprox. 30 minute.
Scoate din cuptor, lasa 5 minute, apoi ridica foaia cu tot cu hartie si las-o sa se raceasca.
2️⃣ A doua foaie de bezea
Prepara identic a doua foaie de bezea, folosind aceleasi cantitati si pasi.
3️⃣ Blatul de cacao
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Tapeteaza aceeasi tava.
Bate albusurile spuma, adauga zaharul treptat, apoi galbenusurile.
Incorporeaza uleiul cu spatula.
Amesteca faina cu cacaoa si praful de copt, cerne peste compozitie si amesteca usor.
Coace blatul 30 minute, apoi lasa-l sa se raceasca complet.
Indeparteaza hartia de copt si taie usor stratul rumenit de deasupra.
4️⃣ Crema
Bate frisca rece cu intaritorul, cappuccino-ul si vanilia pana devine ferma.
Incorporeaza nucile maruntite cu spatula.
5️⃣ Asamblare
Asaza prima foaie de bezea in tava.
Intinde jumatate din crema.
Adauga blatul de cacao si insiropeaza-l uniform.
Intinde restul de crema.
Acopera cu a doua foaie de bezea si preseaza usor.
6️⃣ Glazura
Fierbe smantana, apoi toarn-o peste ciocolata rupta bucati.
Asteapta 30 secunde si amesteca pana obtii o glazura fina.
Las-o 5–10 minute sa se racoreasca, apoi toarn-o peste prajitura.
Presara nuci tocate deasupra.
❄️ Final
Da prajitura la frigider peste noapte. A doua zi se taie perfect si are un gust absolut spectaculos 🤍