
Daca iti plac deserturile cu fructe si arome de vara, aceasta reteta te va cuceri imediat! O combinatie fina de aluat fraged, crema de branza, gem acrisor de visine, bezea crocanta cu nuca si cirese proaspete – totul coapta la perfectiune. Este alegerea ideala pentru o zi calduroasa, o vizita in familie sau pur si simplu pentru a-ti rasfata papilele gustative.
Ingrediente (pentru o tava de 26 x 37 cm)
Pentru aluat:
300 g faina
200 g unt moale
150 g zahar
2 galbenusuri de ou
1 praf de sare
1 pliculet de praf de copt
Pentru crema de branza:
750 g branza de vaci (de preferat semi-grasa)
100 g zahar pudra
Coaja rasa de la 1 lamaie medie + sucul de la 1/2 lamaie
3 linguri smantana
3 linguri gris
Pentru topping:
4 albusuri de ou
150 g zahar pudra
4 linguri nuca macinata
Plus:
7–8 linguri gem de visine (aprox. 200 g)
1 cana mare de visine proaspete (aprox. 250 g), fara samburi
Mod de preparare:
Prepararea aluatului:
Framanta toate ingredientele pentru aluat intr-un bol pana obtii o compozitie omogena. Daca e prea sfaramicios, adauga 1 lingura de smantana. Pune aluatul la frigider pentru 20 de minute.
Prepararea cremei de branza:
Zdrobeste usor branza cu o furculita intr-un bol mare. Adauga galbenusurile, zaharul pudra, coaja si sucul de lamaie, smantana si grisul. Amesteca bine pana obtii o crema fina.
Coacerea aluatului:
Intinde aluatul pe hartie de copt la dimensiunea tavii. Coace-l in cuptorul preincalzit la 170°C (cu ventilator) timp de 12 minute.
Asamblarea prajiturii:
Scoate aluatul din cuptor si unge-l cu gemul de visine. Peste acesta, intinde uniform crema de branza. Coace totul timp de 20 de minute la 170°C.
Prepararea bezelei cu nuca:
Bate albusurile spuma, apoi adauga treptat zaharul pudra pana obtii o bezea tare si lucioasa. Incorporeaza cu grija nuca macinata.
Finalizarea:
Dupa cele 20 de minute, scoate prajitura, las-o putin la racit, apoi intinde bezeaua cu nuca pe deasupra. Asaza visinele proaspete peste spuma. Coace din nou 20 de minute la 150°C (cu ventilator), pana bezeaua capata o crusta usor aurie si crocanta.
Servire:
Lasa prajitura sa se raceasca complet in tava, apoi portioneaz-o.
Aceasta prajitura este un adevarat spectacol de texturi si arome – perfecta pentru iubitorii de deserturi estivale cu personalitate!