Desertul plutitor: prajitura „Lapte de pasare” reinterpretata in stil elegant

Un desert aerat, cremos si spectaculos, perfect pentru duminici linistite sau mese festive. Inspirat de clasicul lapte de pasare, acest deliciu cu blat usor si crema de vanilie este imposibil de refuzat.

Ingrediente pentru blat (tava 38×22 cm):
8 albusuri
160 g zahar
160 g faina
6 g praf de copt
Ingrediente pentru crema:
200 g unt moale
200 g zahar pudra
800 ml lapte
10 g faina (1 lingura)
2 plicuri de budinca de vanilie (aprox. 80 g)
8 galbenusuri
Pentru topping:
300–400 ml frisca lichida
1 plic intaritor de frisca

Mod de preparare:
Prepararea blatului:
Bate albusurile spuma tare cu zaharul, apoi incorporeaza faina amestecata cu praful de copt. Toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Coace in cuptor ventilat la 180°C, timp de 10–12 minute (verifica cu scobitoarea!). Se recomanda introducerea in cuptor rece, nu preincalzit.
Prepararea cremei:
Amesteca galbenusurile cu faina. Dizolva budinca in putin lapte, apoi adaug-o peste galbenusuri, completand cu restul de lapte. Fierbe amestecul la foc mic, amestecand continuu pana se ingroasa.
Separat, freaca untul cu zaharul pudra pana devine cremos, apoi incorporeaza treptat crema racita. Daca este prea moale, pune crema la frigider pentru o ora inainte de a o intinde pe blat.
Asamblare:
Intinde crema peste blat, apoi acopera cu frisca batuta impreuna cu intaritorul. Lasa prajitura la frigider pana la servire. Se taie in felii generoase.