Desertul perfect visine si crema

Aceasta prajitura cu mac, visine si un strat generos de crema vanilata este o combinatie intre traditie si rafinament. Textura pufoasa a blatului cu mac, crema fina si stratul acrisor de visine fac din acest desert o alegere perfecta pentru ocazii speciale sau pur si simplu pentru o zi in care ai pofta de ceva deosebit. Usor de pregatit si cu ingrediente accesibile, aceasta reteta va deveni rapid una dintre preferatele familiei.

Ingrediente:
Pentru blatul cu mac:
5 oua
200 g zahar
50 g mac (nemacinat)
140 g faina
2 lingurite ulei
1 lingurita praf de copt
2 linguri apa
Pentru crema:
5 galbenusuri
500 ml lapte
100 g zahar
2 pliculete zahar vanilat
70 g faina
250 g unt
Pentru jeleul de visine:
700 g visine din compot (fara samburi)
2 plicuri gelatina pentru tort cu aroma de visine
150 ml apa calduta

Mod de preparare:

  1. Blatul cu mac:
    Bate albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Separat, amesteca galbenusurile cu zaharul, uleiul si apa. Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, apoi adauga macul. La final, incorporeaza usor albusurile batute spuma. Coace compozitia intr-o tava unsa si tapetata, la 180°C, timp de aproximativ 30 de minute. Lasa blatul sa se raceasca, apoi taie-l pe orizontala in doua foi.
  2. Crema de vanilie:
    Amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, faina si laptele. Fierbe compozitia la foc mic, amestecand continuu pana se ingroasa. Dupa racire, incorporeaza crema in untul batut spuma.
  3. Jeleul de visine:
    Scurge visinele si pastreaza sucul. Amesteca sucul cu apa si adu-l la punctul de fierbere, apoi da deoparte si adauga gelatina pentru tort. Amesteca pana se dizolva complet, apoi lasa sa se raceasca usor. Cand incepe sa se intareasca, adauga visinele si lasa sa se raceasca pana devine usor de intins.
  4. Asamblarea:
    Pune prima foaie de blat pe un platou. Intinde crema vanilata, apoi adauga jeleul de visine. Acopera cu a doua foaie de blat. Glazureaza prajitura cu ciocolata topita la bain-marie.

Variante: In lipsa gelatinei pentru tort, poti fierbe un plic de budinca de vanilie in sucul de visine cu 5 linguri de zahar, adaugand apoi visinele. Dupa racire, intinde peste crema – este o optiune sigura si delicioasa.