
Un desert traditional croat cu un aspect spectaculos si un gust divin: straturi fine de biscuiti cu cacao si blat pufos cu miere, alternate cu o crema catifelata de vanilie si unt. Este o prajitura ideala pentru ocazii speciale, dar si pentru a transforma o zi obisnuita intr-un festin dulce, cu influente din patiseria balcanica autentica.
Ingrediente:
Foi cu cacao (tip biscuiti):
440 g faina
90 g zahar
1 lingura cacao
1 lingurita praf de copt
1 plic zahar vanilat
170 g untura vegetala (sau margarina)
1 ou
3 linguri miere (aprox. 60 g)
3 linguri lapte cald (aprox. 45 ml)
Blat pufos cu miere:
5 oua, separate
5 linguri zahar (aprox. 75 g)
5 linguri faina (aprox. 75 g)
½ plic zahar vanilat
Crema de vanilie:
480 ml lapte
4 linguri amidon (aprox. 40 g)
225 g unt moale
120 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
1 lingurita rom (optional)
Mod de preparare:
- Foi cu cacao:
Amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, cacaoa, praful de copt si zaharul vanilat.
Adauga untura, oul, mierea si laptele cald.
Framanta bine aluatul, apoi imparte-l in doua parti egale.
Intoarce doua tavi (aprox. 23×33 cm) cu fundul in sus, acopera-le cu hartie de copt si intinde fiecare bucata de aluat pe cate o tava.
Coace la 180°C timp de 12 minute. Lasa-le la racit pe o suprafata plana. - Blatul cu miere:
Bate albusurile spuma tare si lasa-le deoparte.
Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana devin o crema.
Cerne faina si zaharul vanilat peste amestecul de galbenusuri si omogenizeaza.
Incorporeaza usor albusurile batute.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa usor cu ulei.
Coace la 175°C timp de 14 minute.
Scoate din cuptor, lasa 5 minute sa se raceasca, apoi indeparteaza hartia de copt. - Crema:
Dizolva amidonul in lapte intr-o craticioara si pune la foc mic, amestecand constant pana se ingroasa.
Lasa la racit, amestecand ocazional.
Separat, mixeaza untul cu zaharul pudra, zaharul vanilat si romul.
Incorporeaza crema de lapte rece si amesteca bine pana devine fina si omogena. - Asamblare:
Pastreaza 3 linguri de crema pentru stratul final.
Asaza prima foaie cu cacao pe platou.
Intinde jumatate din crema.
Asaza blatul pufos cu miere deasupra si unge-l cu restul de crema.
Adauga a doua foaie cu cacao.
Intinde cele 3 linguri de crema pastrate deasupra.
Rade 2 linguri de ciocolata si presara peste prajitura.
Lasa prajitura la rece pentru cateva ore sau peste noapte – aromele se vor intrepatrunde perfect, iar consistenta va fi ideala pentru feliat. Savureaz-o cu o cafea sau un ceai aromat si bucura-te de un desert cu suflet balcanic!