Desertul cu smantana care a cucerit internetul. Este prajitura momentului, fara prea mare efort

Daca visezi la un desert fin, cremos si aromat, dar nu ai chef sa prepari clasicul cheesecake cu branza, aceasta reteta este exact ce cauti! Aceasta prajitura este un desert cu aspect spectaculos, dar foarte usor de facut: blaturi fragede cu cacao si o umplutura bogata de smantana groasa, totul fara a folosi branza! O alegere minunata pentru mesele festive sau o simpla dupa-amiaza in familie.

Ingrediente pentru aluatul fraged cu cacao:
315 g faina alba
50 g cacao
120 g zahar pudra
250 g unt rece
6 galbenusuri
1½ lingurita praf de copt
Ingrediente pentru crema de smantana:
1600 g smantana fermentata, grasa (18%), foarte groasa
2 plicuri budinca cu aroma de frisca (fara zahar, cate 40 g)
2 linguri (aprox. 30 g) amidon din cartofi
6 albusuri
300 g zahar tos fin

  • Zahar pudra pentru decor

Mod de preparare:

  1. Prepararea aluatului cu cacao:
    Amesteca faina cu praful de copt si cacao. Adauga zaharul pudra, galbenusurile si untul rece taiat cubulete. Framanta rapid pana obtii un aluat omogen. Imparte-l in doua bucati egale, modeleaza doua bile, inveleste-le in folie alimentara si pune-le in congelator cat timp pregatesti crema.
  2. Prepararea cremei de smantana:
    Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Bate albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adauga treptat zaharul si bate timp de 10 minute, pana obtii o bezea ferma si lucioasa. Adauga budinca si amidonul si amesteca la viteza mica. Incorporeaza smantana si amesteca usor pana la omogenizare.
  3. Asamblare:
    Rade prima bucata de aluat (din congelator) pe razatoarea mare, direct in tava tapetata cu hartie de copt. Niveleaza usor cu mana. Toarna crema de smantana peste. Rade si cealalta bucata de aluat deasupra cremei, in acelasi mod.
  4. Coacere:
    Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 60 de minute. Las-o sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa. Dupa ce se raceste complet, presara zahar pudra deasupra.

👉 Pastreaza prajitura la frigider.

Un desert racoritor, cremos si echilibrat – perfect pentru iubitorii de prajituri fine si pufoase, fara efort prea mare in bucatarie!